Za Dan grada Zagreba, 31. svibnja svečana sjednica Gradske skupštine, procesija i koncert

Za Dan grada Zagreba, 31. svibnja svečana sjednica Gradske skupštine, procesija i koncert

Dan grada Zagreba, 31. svibnja proslavit će se tradicionalnom svečanom sjednicom Gradske skupštine na kojoj će istaknuti filmski producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig biti proglašen počasnim građaninom Zagreba, a najzaslužnijim pojedincima i institucijama koje su pridonijeli razvoju i ugledu grada bit će dodjeljene Nagrade Grada Zagreba te nagrada “Zagrepčanka godine”.

Navečer će se služiti misa, kroz centar grada proći će procesija sa svijećama i slikom Majke Božje od Kamenitih vrata, a Miroslav Škoro održat će koncert na fontanama.

Na svečanoj sjednici Gradske skupštine očekuje se govor gradonačelnika Milana Bandića i njezina predsjednika Drage Prgometa, koji bi govor trebao održati prvi put budući da je tek odnedavno na toj dužnosti, nakon što je dosadašnji predsjednik Andrija Mikulić imenovan glavnim državnim inspektorom.

Branko Lustig – počasni građanin Zagreba

Na svečanoj sjednici istaknuti filmski producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig bit će proglašen počasnim građaninom Zagreba.

Nagrade Grada Zagreba bit će dodijeljene akademskoj slikarici Biserki Baretić-Petlevski, profesoru na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Goranu Durnu, specijalistu oftalmologu Nikici Gabriću, arhitektu Zlatku Karaču i Alenu Žuniću, dekanu Medicinskog fakulteta Marijanu Klarici, predsjedniku Vatrogasne zajednice Grada Zagreba Zlatku Križaniću, redatelju Ivici Kunčeviću, književniku, akademiku Pavlu Pavličiću, fotografu i putopiscu Davoru Rostuharu, ravnatelju Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Draženu Siriščeviću, gimnastičaru Tinu Srbiću, psihijatru Hermanu Vukušiću, udruzi Mladi nadareni matematičari “Marin Getaldić”, te rock-grupi Prljavom kazalištu i Građanskome nogometnom klubu Dinamu.

Nagrada “Zagrepčanka godine” bit će dodjeljena Jasni Kovačević, višoj knjižničarki, voditeljici zagrebačke Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića.

U 19 sati euharistijskim slavljem u katedrali počet će proslava svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba. Euharistijsko slavlje predvodit će kardinal Dominik Jaroslav Duka, nadbiskup praški, u zajedništvu s kardinalom Josipom Bozanićem i drugim biskupima, te svećenicima i redovnicima grada Zagreba. Nakon mise slijedi procesija sa svijećama i slikom Majke Božje od Kamenitih vrata od katedrale, Bakačevom ulicom, sjevernom stranom Trga bana Josipa Jelačića i Radićevom ulicom do Kamenitih vrata, gdje će završiti cjelokupni program. Bude li padala kiša, procesije neće biti.

Svečani koncert Miroslava Škore održat će se u 21 sat na fontanama u Ulici Hrvatske bratske zajednice. Škoro koncertom obilježava i 30. godišnjicu pjesme “Ne dirajte mi ravnicu”, a održava ga u povodu Dana branitelja grada Zagreba, 30. svibnja i Dana grada Zagreba, 31. svibnja. Uz Škoru će nastupiti Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Alana Bjelinskog, a izvedbu pjesme, koja slavi 30. obljetnicu, pratit će Akademski zbor Ivana Gorana Kovačića te 1000 tamburaša koji samo za tu prigodu stižu iz svih krajeva Hrvatske – od Osijeka, Slavonskoga Broda, Siska i Tovarnika do Rijeke, Kutine, Virja i Grubišnog Polja.

Među programima organiziranim u povodu proslave Dana grada Zagreba i ove će godine ulaz u gradske muzeje u petak, 31. svibnja biti slobodan.

Tekst:HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply