Kazalište Žar ptica, približava hrvatsku književnost djeci vojvođanskih Hrvata

Kazalište Žar ptica, približava hrvatsku književnost djeci vojvođanskih Hrvata

Zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica gostovat će u lipnju u Vojvodini, te će u Sonti, Subotici i Monoštoru izvesti predstavu “Dnevnik Pauline P.”, s ciljem približavanja žive hrvatske riječi djeci vojvođanskih Hrvata.

Kako se ističe u najavi, gostovanje je dio projekta izvođenja predstava temeljenih na književnom predlošku hrvatskih autora koji GK Žar ptica provodi za djecu Hrvata koji žive izvan RH, u Srbiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, kao i za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Cilj projekta je ostvarenje zajedničke želje da djeca Hrvata koji generacijama žive izvan granica RH čuju živu hrvatsku riječ na sceni, baziranu na književnom predlošku hrvatskih autora i u izvođenju profesionalnih glumaca.

“Tako bi vidjeli i što njihovi vršnjaci u Hrvatskoj gledaju u kazalištu za djecu. Potreba je itekakva jer u Vojvodini više od deset godina nije gostovalo nijedno profesionalno dječje kazalište iz Hrvatske”, ističu iz Žar ptice.

Za djecu Vojvođanskih Hrvata, 4., 5. i 6. lipnja u Sonti, Subotici i Monoštoru, Žar ptica izvest će tri predstave “Dnevnik Pauline P.” u režiji Snježane Banović, prema djeci omiljenom tinejdžerskom romanu Sanje Polak koji djeca u osnovnoj školi čitaju kao obaveznu lektiru.

Dnevnik Pauline P. govori o Paulini, učenici trećeg razreda, koja svom dnevniku povjerava što joj se sve zanimljivo dešava u životu, kod kuće i u školi… Igraju Gorana Marin, Hrvoje Zalar, Zoran Pribičević, Ana Marija Vrdoljak, Ante Krstulović i Vesna Ravenšćak Lozić.

Foto:Mario ĆUŽIĆ/ilustracija

Leave a Reply