12. Svjetski dan plesa i Europski dan solidarnosti među generacijama

12. Svjetski dan plesa i Europski dan solidarnosti među generacijama

Plesna smotra domova za starije osobe i Gerontoloških centara Grada Zagreba Seniorsko plesno natjecanje održat će se u  Satiričkom kazalištu Kerempuh, u ponedjeljak 29. travnja 2019. godine.

Od 2008. godine ova manifestacija prerasla je od jednog ugodnog druženja uz ples i glazbu u gotovo neizostavan događaj u kalendarima domova za starije osobe i Gerontoloških centara Grada Zagreba te Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Impresivan podatak o preko 2 000 izvođača tijekom proteklih 11 godina održavanja manifestacije dovoljno govori o važnosti plesa kao društvene i tjelesne aktivnosti u zlatnim životnim godinama. Ove godine očekujemo preko 300 izvođača koji će nam prezentirati raznoliki program plesnih stilova.

SVJETSKI DAN PLESA

Svjetski se dan plesa još od 1982. godine obilježava 29. travnja. Internacionalni plesni odbor koji u okviru ITI-a (UNESCO-vog ogranka za umjetnost) sačinjava skupina stručnjaka s područja plesne umjetnosti, svake godine naglašava važnost proslave i promidžbe ovog univerzalnog izričaja jer jedino ples može premostiti sve političke, kulturne i etničke barijere.

EUROPSKI DAN SOLIDARNOSTI MEĐU GENERACIJAMA

Europski dan solidarnosti među generacijama je dobra prilika za veću vidljivost mnogih inicijativa u EU i podsjetnik na potrebu veće solidarnosti i suradnje između raznih dobnih skupina naših sve starijih društava te da se dodatno naglasi potreba razvijanja i podržavanja inicijativa koje podupiru uključivanje starijih osoba, a u korist svih dobnih skupina u društvu.

SENIORSKO PLESNO NATJECANJE

Od 2009. godine organiziramo seniorska plesna natjecanja plesnih parova iznad 60 godina starosti. I ove godine natjecatelji će prikazati svoje plesno znanje koje će ocijeniti suci i to u dvije kategorije:
1. Super seniori – plesni parovi iz domova za starije osobe koji plešu engleski valcer
2. Hobi seniori – plesni parovi iz Gerontoloških centara Grada Zagreba koji plešu engleski valcer, quickstep i jive

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply