ČISTOĆA: S ciljem poboljšanja javne usluge, uvodi se mogućnost građanima da u posebne vrećice odvajaju plastičnu i metalnu ambalažu

ČISTOĆA: S ciljem poboljšanja javne usluge, uvodi se mogućnost građanima da u posebne vrećice odvajaju plastičnu i metalnu ambalažu
S ciljem poboljšanja javne usluge, Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća, pored navedenih spremnika uvodi i mogućnost građanima da u posebne vrećice odvajaju plastičnu i metalnu ambalažu nastalu u njihovim kućanstvima.

Iz tog razloga svi će građani koji stanuju u obiteljskim kućama dobiti žute vrećice za odlaganje plastične i metalne ambalaže. Pakete vrećica će dijeliti djelatnici Hrvatske pošte počevši od srijede 24. travnja 2019. godine. U paketu se nalazi 13 besplatnih vrećica volumena 60 litara, za polugodišnje razdoblje (2 vrećice po mjesecu).

Na ovaj način svojim odgovornim pristupom prema odvajanju plastične i metalne ambalaže svi zajedno:

 • razvijamo zdrave ekološke navike,
 • smanjujemo količine otpada na odlagalištu,
 • smanjujemo emisije stakleničkih plinova i štitimo okoliš.
Poznato je da plastični otpad štetno utječe na okoliš uslijed dugotrajne razgradivosti te ga je stoga izrazito važno odvojeno skupiti i na održiv način zbrinuti.

Namjera je da i svi građani koji stanuju u višestambenim objektima također jednostavnije i lakše odlažu svoju plastičnu i metalnu ambalažu, pa će iz tog razloga nakon podjele obiteljskim kućama započeti ipodjela prema stanarima u višestambenim objektima, a o čemu će biti pravovremeno obaviješteni.

U žutu vrećicu potrebno je odlagati:

 • boce od jestivog ulja, octa, destilirane voze, sredstava za čišćenje i pranje (bez oznake opasnog otpada), kozmetike, lijekova (osim citostatika), prehrambenih proizvoda i sl.,
 • boce za osvježavajuće napitke, čepove, plastične tanjure, pribor za jelo, slamke,
 • boce čaše i posude od jogurta, sira i sl.,
 • vrećice od slatkiša, slanih grickalica, od zamrznutih proizvoda, vrećice iz trgovina,
 • podloške za prehrambene proizvode, zaštitnu plastičnu ambalažu ili foliju, kutije od CD-a i DVD-a,
 • konzerve od hrane i limenke od pića,
 • višeslojnu (tetrapak) ambalažu.

U žutu vrećicu NE odlagati:

 • tapete, stiropor, spuže, laminat, kablove (strujni i mrežni),
 • četkice za zube, kišobrane, upaljače, CD, DVD, plastične nosiljke,
 • boce i limenke pod tlakom,
 • plastiku opasnog otpada, poput ambalaže boja, lakova, motornih ulja, maziva, nagrizajućih kiselina i tvari.

Građani su dužni koristiti javnu uslugu i odložiti žutu vrećicu na mjesto primopredaje otpada (uz ili na mjesto svog spremnika za miješani komunalni otpad) u vrijeme pružanja usluge odvoza.

Učestalost odvoza plastične i metalne ambalaže u žutim vrećicama je dva puta mjesečno u svakoj gradskoj četvrti.

Odvoz započinje od 1. svibnja 2019. godine prema rasporedu:

Vrijeme primopredaje plastične i metalne ambalaže na dan odvoza je između 14.00 i 22.00 sata. U užem centru grada odvoz će biti u noćnim satima (od 21.30 do 5.30 sati).

Informacija Raspored odvoza – vrećice za plastičnu i metalnu ambalažu iz kućanstava je posebno istaknuta na naslovnici web stranice www.cistoca.hr, iznad rubrike aktualnosti.

Putem nove web aplikacije građani će upisivanjem adrese moći saznati dan odvoza. Također, građanima su na raspolaganju agenti Pozivnog centra, na broju telefona 072 500 400 (cijena lokalnog poziva), svakim danom od 0 do 24 sata.

Svoje upite i reklamacije vezane uz distribuciju pošiljaka, građani mogu uputiti Službi za korisnike Hrvatske pošte, na brojeve telefona: 072 304 303 i 091/4842442 od ponedjeljka do petka od 8.00 do 21.00 sat, te subotom od 8.00 do 16.00 sati. Dodatne informacije mogu dobiti i upitom na mail adresu: podrska.hpe@posta.hr i info@posta.hr

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply