Na Uskrsni ponedjeljak počela nova sezona smjene straže Kravat pukovnije

Na Uskrsni ponedjeljak počela nova sezona smjene straže Kravat pukovnije

Počasna satnija Kravat pukovnije, koju čini šest konjanika i 16 vojnika, na Uskrsni ponedjeljak je na Trgu sv. Marka u Zagrebu počela s novom sezonom vojno-povijesne ceremonije smjene straže.

Već tradicionalno, točno u podne, ispred crkve sv. Marka, konjanici, pješadija i bubnjari Kravat pukovnije, pod vodstvom zapovjednika Željka Matejčića, u svojim su raskošnim uniformama, uz atraktivnu koreografiju i ceremoniju pripreme straže i pregleda naoružanja ponovno oživjeti povijesne početke kravate.

“Ovo je već deveta godina zaredom kako Kravat pukovnija plijeni interes mnogobrojnih turista i građana Zagreba. Ponosni smo što u Zagrebu – prijestolnici kravate možemo približiti dio povijesti građanima i turistima, a izrazito nam je zadovoljstvo što se sve više mladih želi uključiti u ovaj kulturni i turistički projekt”, istaknuo je Matejčić.

Na Uskrsni ponedjeljak, dolazak pješačkog postroja na Markov trg odvijao se preko Tkalčićeve ulice, Krvavog mosta i Radićeve ulice. Konjički dio pukovnije uspinjao se na Gornji grad s Dubravkinog puta te došao do sjeverne strane Kamenitih vrata. U 11,50 sati na Kamenitim vratima, već tradicionalno, održana je molitva Gospi od Kamenitih vrata i zaštitnici Grada Zagreba, čiji lik ujedno krasi i stijeg Kravat pukovnije. Nakon molitve na Kamenitim vratima, spojio se konjički i pješački dio Kravat pukovnije i zajednički se uspio na Markov trg, gdje je održana atraktivna Smjena straže koju su već željno iščekivali mnogobrojni turisti, Zagrepčanke i Zagrepčani.

Odlazak s Markovog trga za pješački dio postroja bio je preko Ćirilometodske ulice, Zakmardijevih stuba (spuštanjem uz Uspinjaču) te Tomićeve ulice, nakon čega je uslijedilo spajanje s konjičkim dijelom postroja, koji se spuštao preko Mesničke ulice, do Ilice. Kravat pukovnija potom je prolazila Ilicom do Trga bana Jelačića, gdje se postavila straža na Trgu, kod spomenika bana Jelačića i potom se uspinjala do katedrale, gdje se također, ispred kipa Blažene Djevice Marije postavila straža.

Projekt Kravat pukovnije autorska je zamisao Marijana Bušića, ravnatelja ustanove Academia Cravatica, a od 2010. u partnerstvu s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, pješaci, konjanici i bubnjari Kravat pukovnije, odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, svojim atraktivnim vojno-povijesnim programom Smjene straže aktualiziraju povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini.

Nakon svečanog otvorenja ovogodišnje sezone, smjene straža Kravat pukovnije odvijat će se svake subote i nedjelje do 18. listopada, kada se proslavlja Svjetski dan kravate, a uz to, prigodne Smjene straže održavat će se i tijekom blagdana.

Tekst: HINA

Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK

Tagged with

Leave a Reply