Potpisan okvirni Sporazum o suradnji na pripremi projekta izgradnje nacionalne dječje bolnice u Zagrebu

Potpisan okvirni Sporazum o suradnji na pripremi projekta izgradnje nacionalne dječje bolnice u Zagrebu

U  Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici,  predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, potpisati će  Okvirni Sporazum o suradnji na pripremi projekta Izgradnja nacionalne dječje bolnice. Uz predsjednika vlade RH  i gradonačelnika Grada Zagreba  na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici nazočio je ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric  te drugi visoki uzvanici.

Tom prigodom je predstavljena prva  faza provedbe projekta  „Priprema analiza, studija, projektno-tehničke i ostale potrebne dokumentacije za projekt izgradnje nacionalne dječje bolnice u Zagrebu“.

-Građani Grada Zagreba su od 1980. godine, pa do 1990. godine,  izdvojili su  tadašnjih 314 milijuna maraka u staru sveučilišnu bolnicu Blato. Danas  smo potpisali jedan sporazum koji će se realizirati u 2020. godine. Prva faza je nacionalna dječja bolnica, očekujem da za godinu dana zakopamo prvu lopatu. – rekao je gradonačelnik Milan Bandić

Izrada projektne dokumentacije prvi je korak do izgradnje Nacionalne dječje bolnice u Zagrebu. Buduća bi bolnica objedinila sadašnje kapacitete Klinike za dječje bolesti Zagreb i dijelove pedijatrijskih kapaciteta drugih zagrebačkih bolnica. Ministarstvo zdravstva, u suradnji s Gradom Zagrebom, započelo je s realizacijom projektnih aktivnosti izrade tehničke i projektne dokumentacije potrebne za pripremu strateškog projekta izgradnje nacionalne dječje bolnice u Zagrebu.

– Drago mi je da smo zajedničkom suradnjom prije svega ministra zdravstva i ministrice regionalnog razvoja i obnova, i mene kao predsjednika Vlada, pa i gradonačelnika Grada Zagreba, došli u fazu da smo iznašli velika sredstva za ovaj veliki projekt studije, koji će se temeljem ovoga sporazuma kojeg smo danas potpisali provoditi u sljedećih godinu dana u skladu sa najboljom praksom i za izradu projekata i u skladu s onim što želimo su i sufinanciranja iz Europskog proračuna. Ovim projektom na kvalitetniji način trebala bi se riješiti zdravstvena brigu o najmlađim pacijentima. I na lokaciji nikada dovršenoga projekta bolnice Blato, napokon završiti nacionalnu sveučilišnu bolnicu. –rekao je  premijer Andrej Plenković.

-Prije 40 godina bilo je ljudima iz struke i javnosti jasno da Zagrebačka medicina treba novu bolnicu i građani Grada Zagreba su sredinom 80-ih prihvatili iz samodoprinosa financirati, nažalost rat je zaustavio, a sada je uistinu trenutak kada to možemo realizirati. Kolika je iskoristivost postojećeg objekta saznat će se preko studije koja treba to reći, objekt je statički vjerojatno valjan, ali međutim funkcionalno implementirati zgradu koja je rađena prije 40 godina je nešto što stavlja u najmanju ruku veliki upitnik i vjerojatno će biti studija drugačije procjene što se tiče da li u tu zgradu ili pored te zgrade graditi dječju nacionalnu bolnicu. Postojeći objekti se neće rušiti, oni se mogu iskoristiti u druge svrhe, mi vrlo često razgovaramo o kampusu gdje bi idealno bilo preseliti medicinski i stomatološki fakultet, medicinske škole i studentske domove.- rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić

Ukupna vrijednost projekta je 42.305.125,00 milijuna kuna, od čega je 85% (35.959.356,25 kuna) financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., dok je 15% iznosa (6.345.768,75 kuna) osigurano u državnom proračunu Republike Hrvatske i proračunu Grada Zagreba. Finalizacijom dokumentacije stvorit će se nužni preduvjeti za prijavu projekta izgradnje nacionalne dječje bolnice za sufinanciranje iz europskih fondova u narednom programskom razdoblju.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply