Otvorena 5. međunarodna konferencija “Smart Cities – Pametnim rješenjima do održivoga grada

Otvorena 5. međunarodna konferencija  “Smart Cities – Pametnim rješenjima do održivoga grada

Otvorena je peta međunarodna konferencija “Smart Cities – Pametnim rješenjima do održivoga grada”, na kojoj sudjeluje više od 300 sudionika – predstavnika gradova, općina i županija, akademske zajednice i javnog sektora, te inozemnih predavača i poduzetnika koji će razgovarati o postojećim strategijama implementacije pametnih rješenja u održivost i podizanja kvalitete života u gradovima.

Miodrag Šajatović, glavni urednik tjednika Lider koji je organizirao skup, rekao je kako tehnološka revolucija ide velikom brzinom te se pokazuje da načelnicima, gradonačelnicima i županima nije nimalo jednostavno iz lepeze ponuda tehnoloških novotarija izabrati one koji će biti najkorisnije za njihove građane, a da zadovolje dobar odnos između kvalitete i cijene.

– Grad Zagreb, je grad pametnih ljudi i grad koji ima viziju i strategiju. Jedan od aspekata povećanja kvalitete života obuhvaća povećanje profitabilnosti i učinkovitosti, koncepta koji je omogućio SMART CITIES. Danas govorimo o razvijenom poslovnom modelu učinkovite Gradske uprave, koja u fokus stavlja djelovanje i participaciju građana zajedno s tehnologijom koja će svima biti na raspolaganju.  Tehnologija je ključna faktor, s kojim će građani do željenih informacija moći doći 0-24 sata, 7 dana u tjednu. Sve navedeno ulazi u Okvirnu strategiju Grada Zagreba- Zagreb Smart City, vizija do 2030. godine.- rekla je svom pozdravnom govoru Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Koordinator projekata u Zakladi Konrad-Andenauer-Stiftung Ivan Matanović rekao je da je tema pametnih gradova aktualna jer 75 posto stanovništva Europe živi u gradovima, pa zbog toga pitanja kao što su čisti izvori energije, voda, kvaliteta zraka ili prometna infrastruktura i smanjenje zagađenja iznimno utječu na kvalitetu života građana.

“Ako promotrimo primjer Njemačke – ona je razvila izvrsnu infrastrukturu te ju koristi kao podlogu za razvoj pametnih gradova. Pametni gradovi jedna su od tema koalicijskog sporazuma trenutne njemačke Vlade a digitalna uprava njihovo je središnje postignuće”, naglasio je Matanović.

Ocijenio je da je za buduću konkurentnost hrvatskih pametnih gradova bitno da strateški donose odluke. Pametna rješenja morala bi biti održiva, uključivati informatičke i komunikacijske tehnologije te nositi dodanu društvenu vrijednost. U tome vidimo veliki potencijal u hrvatskim inovatorima, startupovima i već etabliranim poduzećima”, poručio je Matanović.

Izaslanica ministra uprave državna tajnica Josipa Rimac istaknula je kako je tema konferencije pametnih gradova i pametnih rješenja za održive gradove već isprobani model u niz jedinica lokalne samouprave.

Rekla je kako Ministarstvo uprave radi na niz projekata, a najpoznatiji je e-građani koji nudi više od 50 usluga koje se svakim danom sve više šire.

Rimac je poručila kako im nije smisao donositi nikakve političke odluke o rezanju jedinica lokalne samouprave jer su one pokretači i nositelji razvoja Hrvatske. Poručila je kako žele ubrzati i na neki način ravnomjerno razviti svaki  dio Hrvatske, te da je to zadatak i ministarstava i svih jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Tekst: HINA//ZNA

Foto: Zagreb.hr

Tagged with

Leave a Reply