Branko Lustig predložen za počasnog građanina Zagreba

Branko Lustig predložen za počasnog građanina Zagreba

Istaknuti filmski producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig predložen je za počasnog građanina Zagreba, o čemu će odlučiti zastupnici Gradske skupštine na sjednici 18. travnja.

Prijedlog zaključka o proglašenju Branka Lustiga počasnim građaninom Grada Zagreba na sjednicu Gradske skupštine poslao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Umirući su mi ostavili u amanet da – ako preživim – pričam kako je bilo

“Moj broj je A3317. Dalek je put od Auschwitza do ove pozornice. Umirući su mi ostavili u amanet da – ako preživim – pričam kako je bilo” – riječi su to istaknutog hrvatskog producenta i dvostrukog oskarovca Branka Lustiga nakon što je kao najbolji producent nagrađen filmskom nagradom Oscar 1993. godine za film Schindlerova lista.

Branko Lustig rodio se u Osijeku 1932. godine. Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i BergenBelsen. Većina članova njegove obitelji su nestali u koncentracijskim logorima širom Europe, uključujući njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori i oca koji je ubijen u Čakovcu.

Branko Lustig je 1955. godine diplomirao glumu na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Iste je godine započeo profesionalnu karijeru u Jadran filmu, u to doba velikom poduzeću za proizvodnju i distribuciju filmova, sa sjedištem u Zagrebu. Ubrzo potom slijedi i Lustigov angažman u gotovo svim inozemnim filmskim produkcijama na području bivše Jugoslavije. Radio je kao upravitelj lokacije (location manager), asistent režije, asistent produkcije i producent, a u nekoliko je filmova odigrao i manje uloge. Od filmova na kojima je Branko Lustig tada surađivao najznačajniji su Guslač na krovu, Sofijin izbor, Limeni bubanj, Vjetrovi rata i Rat i sjećanja.

Branko Lustig je među 50 najboljih svjetskih filmskih producenata svih vremena.

Lustig 1988. seli u SAD, gdje nastavlja graditi filmsku karijeru, prvenstveno kao producent. Blisko je surađivao s uglednim redateljima Stevenom Spielbergom i Ridleyjem Scottom, a producirao je veliki broj priznatih i nagrađivanih filmova (primjerice: Pad crnog jastreba, Hannibal, Kraljevstvo nebesko, Američki gangster). Dva filma iz toga razdoblja – Schindlerova lista i Gladijator – donijela su mu nagrade Oscar i BAFTA. Njegov rad na mini-seriji Drug Wars: The Camarena Story okrunjen je nagradom Emmy.

Branko Lustig je dugi niz godina bio aktivan u Hollywoodu, gdje je sudjelovao u radu Akademije filmskih umjetnosti i znanosti kao član Odbora za nominacije. Godine 1994. predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman odlikovao je Branka Lustiga Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za zasluge u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske.

Od 2008. godine predsjednik je Festivala tolerancije – JFF Zagreb, do prije nekoliko godina poznatog pod nazivom Festival židovskog filma, koji se svake godine organizira u Zagrebu, ali i u gradovima nekoliko drugih država regije. JFF Zagreb jedan je od najpoznatijih zagrebačkih festivala među čijim je osnivačima i Branko Lustig.

Godine 2014. godine gradonačelnik Michael Häupl uručio je Branku Lustigu „Goldener Rathausmann“, posebno priznanje grada Beča koje su do sada, između ostalih, primili Elton John, Joan Baez, Montserrat Caballé, Billy Joel, Gregory Peck i drugi.

Tekst:HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply