Grad Zagreb izrazio žaljenje što je Uprava Kino Europa odlučila Festivalu tolerancije zatvoriti vrata

Grad Zagreb izrazio žaljenje što je Uprava Kino Europa odlučila Festivalu tolerancije zatvoriti vrata

Grad Zagreb poručio je u subotu da je nužna obnova Kina Europa, ali da se taj objekt neće prenamijeniti u sadržaje koji nisu vezani uz kinoprikazivačku djelatnost, izrazio je žaljenje što je Uprava kina, na čelu s Borisom T. Matićem, odlučila Festivalu tolerancije zatvoriti vrata.

“Ovu činjenicu nije potrebno komentirati”, priopćio je zagrebački Gradski ured za kulturu.
Uprava kina i Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala (ZFF), koji upravlja tom kinodvoranom, odlučili su zatvoriti kino Europa nakon što su u petak primili dopis zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, kojim ih se obavještava da im desetogodišnji ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te se pozivaju da tog dana predaju Kino Europu u posjed Gradu Zagrebu. Zbog zatvaranja kina, svečano otvorenje Festivala tolerancije – JFF Zagreb u nedjelju premješteno je u Studentski centar (SC)
Kino prijaviti na europske fondove
Ured navodi kako je namjera Grada kino prijaviti na europske fondove, a  na tragu  pozitivnih primjera Prirodoslovnog, Etnografskog i Tehničkog muzeja. “Za tu proceduru važno je vlasništvo i posjed nad nekretninama. O tome svjedoči i primjer HPM-a gdje smo povukli 4,8 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije. Svakako treba istaknuti da se radi o zaštićenom objektu te da nema niti govora o prenamjeni objekta u neke druge sadržaje koji nisu vezani za kinoprikazivačku djelatnost”, ističe Ured.
Potvrdio je da je gradski Ured za imovinsko-pravne poslove 28. ožujka uputio dopis zakupniku Kina Europa kojim traži predaju poslovnog prostora te da desetogodišnji ugovor o zakupu prestaje 1. lipnja, istekom ugovorenog roka.
“S obzirom da je očevidima, ali i prema zahtjevima zakupca zaključeno da je nužna obnova predmetnog objekta, Grad Zagreb je poduzeo pripremne radnje u svrhu renoviranja objekta što uključuje sanaciju krovišta zgrade koje je u lošem stanju te prokišnjava, dok su oprema i stolice u dvorani dotrajale te ne odgovaraju tehničkim i sigurnosnim standardima, a sa stropa velike dvorane otpada žbuka. Također, navodi se u dopisu, kotlovnica radi na lož ulje što ugrožava sigurnost posljetitelja i povećava troškove grijanja te .je potrebno što prije izvesti plinofikaciju objekta”, priopćio je zagrebački Gradski ured za kulturu.

Foto: HINA/Daniel KASAP

Leave a Reply