Kros SN: više od 3000 natjecatelja će 13. travnja trčati na Bundeku

Kros SN: više od 3000 natjecatelja će 13. travnja trčati na Bundeku

Više od 3000 školaraca i studenata očekuje se na 36. izdanju Krosa Sportskih novosti koji će biti održan u subotu, 13. travnja, najavili su organizatori na konferenciji za medije održanoj u petak uz zagrebačko jezero Bundek, gdje će se mladi trkači već prema tradiciji natjecati.

“Uz više od 3000 natjecatelja koji će aktivno sudjelovati, bit će tu brojni veliki sportaši koji će dijeliti medalje. Na prošlo nezaboravno ljeto s ‘vatrenima’ podsjetit će nas Zaprešić Boysi, a vježbači predvođeni Renatom Sopek iz pokreta ‘Aktivna Hrvatska’ će animirati sve nazočne na vježbanje”, rekao je glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko zahvalivši se svim organizacijama i pokroviteljima “bez kojih ne bi bilo moguće organizirati ovakvu priredbu”.

“U Hrvatskoj školski sustav omogućuje samo dva školska sata tjedno bavljenje tjelesnom aktivnošću i po tome smo ne samo na dnu Europske unije, nego i u regiji. Bez obzira na sve vrhunske rezultate koje postižu naši sportaši, Hrvatska je apsolutno zadnja među članicama Europske unije po izdvajanjima za sport. Zbog toga posebna zahvala Gradu Zagrebu i gradonačelniku Bandiću koji imaju toliki afinitet i predano rade, potiču i pomažu sportu”, naglasio je Zorko te dodao kako će Grad Zagreb omogućiti školi iz Privlake da dođe i sudjeluje na Krosu, što mnoge škole, posebno one s juga Hrvatske, nisu u mogućnosti.

Kros SN će doživjeti svoje 36. izdanje, a na mnogima od njih je u svojim učeničkim danima sudjelovala i hrvatska reprezentativka i rekorderka na 3000 metara Matea Parlov.

“Sportske novosti su jedan od rijetkih medija koji u ovakvoj mjeri podupiru trčanje i atletiku. Kros mi jako puno znači, jer sam ovdje stasala u pravu trkačicu. Ovdje sam se u ciljnoj ravnini nalazila sa svojim najvećim konkurenticama iz juniorske reprezentacije”, prisjetila se Matea.

O važnosti Krosa za usmjeravanje djece prema sportu govorila je i bivša hrvatska olimpijka te rekorderka u bacanju kladiva, a danas uspješna organizatorica atletskih natjecanja Ivana Brkljačić.

“Nema pravog vrhunskog sportaša koji nije nastupao na Krosu Sportskih novosti. Svi smo nastupali. Svi smo suočeni s bitkom koju moramo voditi za zdrav život, uključiti djecu i mlade u sport. Na svima nama je da u doba ‘gamera’, ‘influencera’, novih medija i novih alata privučemo djecu sportu. Zato je značajno imati ovakve projekte koji motiviraju djecu za bavljenje sportom.”

Veliki broj natjecatelja je ono čime se organizatori Krosa ponose, a to je istaknuo i predstavnik Hrvatskog atletskog saveza Boro Stipić.

“Radi se o jednoj od najstarijih sportskih manifestacija ovog tipa, a ono po čemu prednjači je masovnost, sa tri do četiri tisuće aktivnih sudionika, što ćemo vrlo rijetko naći. Kad vidite tri tisuće djece na prekrasnom prostoru Bundeka, koja su došla s pozitivnom energijom i strašću za natjecanjem, a sve skupa ih povezuje strast za športom, atletikom i trčanjem, onda je uistinu i naše srce puno i sa zadovoljstvom sudjelujemo u organizaciji.”

Neće svi natjecatelji ostvariti karijere vrhunskih sportaša, ali nesumnjivo će se i među njima naći neki koje ćemo jednog dana gledati na velikim natjecanjima.

“Od Krosa ne možemo očekivati olimpijca za Tokio, ali možemo računati da ćemo za desetak godina imati nekoga tko će postati naš olimpijac. Pomoći ćemo koliko možemo, pokrenuti ono što je u našoj ingerenciji”, rekao je predstavnik Hrvatskog olimpijskog odbora Damir Šegota.

Kros SN-a je ujedno i državno prvenstvo u ovoj atletskoj disciplini za osnovne i srednje škole, ali i za studente pa će i njihova populacija biti dobro zastupljena.

“Prošle godine je sudjelovalo 827 studenata, što je prosječan broj u odnosu na prošle godine pa takav možemo očekivati i ove. Kako je ova utrka i državno prvenstvo, često nam dolaze studenti iz Riječkog i Splitskog sveučilišta, a iz Varaždina su redovito ovdje, tako da se ova manifestacija proširila i izvan Zagrebačkog sveučilišta”, rekao je predstavnik Sveučilišnog sportskog saveza Igor Čović.

Na kraju je konferencije za medije zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je sve koju mogu da 13. travnja dođu uživati na Bundeku.

“Crne slutnje i brojke o kojima se govori na državnoj razini u Zagrebu ne vrijede. Zagreb ide uz bok europskim metropolama, kad je u pitanju ulaganje u sport. Pozdravlja vas gradonačelnik koji razumije i voli sport i koji je do jučer trčao. Ponosan sam na one koji trče i davat ću potporu dok god budem na ovoj funkciji, a i poslije. Ovo je svojevrsno najveće atletsko događanje u prirodi. Učinimo sve da dođe što više ljudi 13. travnja na Bundek. Bog će nam dati dobro vrijeme, ako se mi potrudimo i dopeljamo ne tri, nego četiri tisuće ljudi”, zaključio je zagrebački gradonačelnik.

Tekst:HINA

Foto: HINA/ Daniel KASAP

Leave a Reply