Zastupnici lijevog bloka tražit će očitovanje o projektu “Grad u gradu”

Zastupnici lijevog bloka tražit će očitovanje o projektu “Grad u gradu”

Uoči 21. sjednice zagrebačke Gradske skupštine, zastupnici lijevoga bloka najavili su da će od Gradske uprave tražiti očitovanje o projektu “Grad u gradu”, ali i o stanju provedbe strateškog partnerstva s Vladom o pokretanju proizvodnje u Imunološkom zavodu.

Tomislav Tomašević iz stranke Zagreb je NAŠ!, ustvrdio je da Zagreb na kaotičan način upravlja gradskom imovinom, za što je novi primjer projekt “Grad u gradu”, u kojem gradonačelnik Milan Bandić obećava gradsko zemljište potencijalnom investitoru, a ne zna se što će on graditi.

“Ovdje se ide nakaradnom logikom gdje investitori kažu što bi oni tu gradili, nakon čega bi gradonačelnik izmijenio dokumentaciju da odgovara tom projektu. Apsolutno se protivimo takvom prijedlogu, a tražit ćemo od Gradske uprave da nas izvijesti o čemu točno pregovara s investitorima, što se tamo planira graditi i na koji će način to utjecati na izmjene GUP-a, za koje je gradonačelnik u prosincu rekao da će pred zastupničkim klupama biti u svibnju ove godine”, kazao je.

Tomašević je dodao da je za područje Zagrebačkog velesajma Bandić od Arhitektonskog fakulteta zatražio izradu studije što se na tom području može graditi kako bi bilo u interesu zajednice i građana.

Godinu dana od potpisivanja strateškog partnerstva za Imunološki zavod

Miljenka Ćurković iz Radničke fronte kazala je da će zastupnici lijevoga bloka tražiti odgovore što se u proteklih godinu dana dogodilo s Imunološkim zavodom, jednim od pet kapitalnih projekata Grada Zagreba, kako ga je ocijenio sam gradonačelnik.

Naime, prošle godine u travnju Zagreb i Vlada potpisali su dogovor o modelu strateškog partnerstva za pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu, a u njemu je predviđeno da će Grad u 2018. godini uložiti 50, a u 2019. godini 60 milijuna kuna u tu svrhu.

Ćurković je napomenula da dokument koji je tada potpisan nije obvezujući, a rok za izradu obvezujućeg dokumenta o strateškom partnerstvu odavno je prošao, no još nema informacija u kakvoj je fazi taj projekt.

“Nikakav argument nisam dobila, a čitav proces je netransparentan. Glavne su bojazni hoće li Imunološki biti spašen i hoće li to i dalje biti javna ustanova ili će završiti u rukama privatnog kapitala”, kazala je.

Svibor Jančić iz stranke Za grad komentirao je osnivanje tzv. sportskog holdinga, nove tvrtke čija bi zadaća trebala biti upravljanje i obnova sportskih objekata, o čemu bi trebala raspravljati Gradska skupština u četvrtak.

Jančić ne vjeruje da se samo želi obnoviti dotrajale sportske objekte, već smatra kako je sportski holding alat za privatizaciju i tihu komercijalizaciju javnog dobra.

To je ilustrirao prijedlogom da se holdingu priključi Sportski rekreativni centar Šalata, kako bi na temelju toga holding mogao podignuti kredit kojim će financirati obnovu.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ

 

Leave a Reply