Nakladnički pothvat – prva likovna monografija za slijepe i slabovidne osobe

Nakladnički pothvat – prva likovna monografija za slijepe i slabovidne osobe

Povjesničarka umjetnosti Nataša Jovičić autorica je prve likovne monografije “Povijest umjetnosti kroz dodir i zvuk” koja, zahvaljujući inovativnoj metodologiji, odgovora na potrebe obrazovanja i stjecanja znanja iz povijesti umjetnosti slijepih i slabovidnih osoba, a taj nakladnički pothvat predstavljen je u utorak u Modernoj galeriji.

Monografija je plod jednoga desetljeća rada autorice, a njezini predstavljači – ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek suglasni su da je rezultat predana rada Nataše Jovičić izuzetno djelo i nakladnički pothvat par excellence.

Autorica je zahvalila grupi od 30 suradnika na projektu, istaknuvši potporu struke, inozemnih povjesničara umjetnosti, edukatora i neuroznanstvenika posebno finskih sa sveučilišta Aalto i Ateneum u Helsinkiju.

 

Jovičić je posvjedočila kako je osnovno pitanje koje ju je vodilo u radu bilo kako umjetničko djelo predočiti slijepoj osobi. Tražeći odgovor, rekla je, dolazila je do različitih ideja, a kao metodologiju koje se držala utvrdila je da svaku sliku razdijeli na pet taktilnih dijagrama koji su otisnuti u staklu, a sliku dijele u pet različitih dijelova. Istaknula je kako je jako važno da osoba koja sliku prati dodirom preko dijagrama ima i audiovodstvo i sluša interpretaciju, znači zajedno ‘idu’ dodir i zvuk, a zato se i knjiga tako zove. Dodala je da su objašnjenja vrlo jednostavna i ne traže neko posebno znanje iz povijesti umjetnosti.

Knjiga se sastoji od deset manjih knjiga od kojih svaka ima CD na hrvatskom i engleskome jeziku i pet taktilnih dijagrama. Iz moderne nacionalne likovne baštine u knjigu su uvrštena slikarska ostvarenja hrvatskih autora iz fundusa Moderne galerije (Josip Račić, Majka i dijete; Miroslav Kraljević, Autoportret s psom; Milan Steiner, Kiša; Leo Junek, Crtač i Edo Murtić, Highway), a izbor djela iz europske likovne baštine uključuje djela starih majstora Andrea Mantegna, Mrtvi Krist (Brera, Milano); Michelangelo Merisi da Caravaggio, Večera u Emausu (National Gallery, London); Vincent Van Gogh, Spavaća soba u Arlesu (Musee d Orsay, Pariz); Edvard Munch, Krik (Nacionalna galerija, Oslo); Hugo Simberg, Ranjeni anđeo (Ateneum – Nacionalni muzej, Helsinki).

 

– Ova knjiga,  znak je da kulturno nasljeđe, i  mora biti dostupno svima, a  ovaj projekt može biti poticaj za kreativni rad, jačanje samosvijesti i smanjenje osjećaja isključenosti slijepih osoba. Istovremeno se preko ove knjige i šira javnost upoznaje s pravima naših sugrađana i važnosti suzbijanja negativnih stereotipa u zajednici, a projekt je potvrdio da slijepe osobe mogu vidjeti sliku kao i videće osobe samo s drugih osjetilnih razina.- rekao je zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je kako joj je posebno zadovoljstvo što može sudjelovati u ovoj posebnoj prigodi kada je pred nama umjetnički artefakt i pionirska knjiga neistraženoga područja koje je autorica nazvala kompendijem deset umjetničkih interpretacija.

Knjiga je puna znanja, posvećenosti i entuzijazma i puna ljubavi prema čovjeku i našim sugrađanima kojima do ovoga pionirskoga pothvata jedan svijet umjetnosti i ljepote nije bio omogućen, a ministrica smatra kako je to i nešto najvrjednije ukoričeno u ovoj knjizi.

Tekst: HINA

Foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

 

Leave a Reply