Muzeji – inovacije i digitalna budućnost, tema je četrnaestog izdanja Noći muzeja

Muzeji – inovacije i digitalna budućnost, tema je četrnaestog izdanja Noći muzeja

U  petak, 1. veljače od 18,00 sati muzeji u 130 gradova i općina u Hrvatskoj, otvorit će svoja vrata brojnim posjetiteljima, koji će po četrnaesti put sudjelovati u  manifestaciji Noć muzeja.

Noć muzeja je kulturna manifestacija koja tradicionalno okuplja nekoliko stotina tisuća posjetitelja u muzejima diljem Hrvatske, što se očekuje i ove godine.

-Govori se da u tih par sati kulturnog programa u malim sredinama bude više posjetitelja nego u cijeloj godini. Ovo je manifestacija dobre vibracije, zabave i doživljaja jer je posebno drugačiji doživljaj kada posjetite muzej, galeriju ili drugu baštinsku instituciju u noćnim satima. – rekla je predsjednica Hrvatskog muzejskog društva (HMD) Vlasta Krklec.

Četrnaesto izdanje Noći muzeja organizira HMD u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama, a uključile su se i odgojno-obrazovne institucije, kulturne udruge i zaklade, crkve, samostani, klinike, bolnice te nacionalni parkovi i parkovi prirode.

Zagrebačkim muzejima svojim će se programima pridružiti i druge ustanove pa će tako Gradska ljekarna u Kamenitoj ulici u ambijentu stare ljekarne posjetiteljima otkriti digitalne prikaze postignuća modernoga doba, Klinika za psihijatriju Vrapče otvorit će vrata Muzeja bolnice u kojemu se može vidjeti razvoj psihologije i metoda liječenja te likovni radovi pacijenata, na Filozofskom fakultetu će posjetitelji u Živoj knjižnici moći na desetak minuta “posuditi” profesore fakulteta, a u razgledu zbirki Veterinarskog fakulteta posjetiteljima će se moći pridružiti i njihovi ljubimci.

Svečano otvorenje manifestacije održat će se u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, koji nudi svoj stalni postav “Zbirke u pokretu”, projekciju filma “Putnici”, PAP plesni performans te, između ostalog, izložbu “Strojevi nisu sami” u sklopu Device_art festivala gdje radovi prikazuju suvremeno djelovanje strojeva i ljudsku kohabitaciju s njima.

Kao i svake godine tako će i ove godine ZET,  bespaltno prevoziti brojne posjetitelje do muzeja, izvanrednim linijama koje će u prometu biti od 18 sati.

Turistički tramvaj vozit će do 1 sat iza ponoći na muzejskoj liniji kružnom trasom: Trg Republike Hrvatske – Frankopanska – Trg bana Josipa Jelačića – Praška – Zrinjevac – Mihanovićeva – Vodnikova – Savska – Trg Republike Hrvatske.

Mini autobusi vozit će od Muzeja Mimare na Gornji grad trasom: Frankopanska – Mesnička – Brezovačkog – Matoševa – Jezuitski trg – Opatička – Ilirski trg – Opatička – Trg Svetog Marka – Mesnička – Frankopanska – Muzej Mimara.

Autobus će od 18 sati pa sve do ponoći voziti i na liniji od Trga Mažuranića do Muzeja suvremene umjetnosti i natrag trasom:Trg Mažuranića – Savska – Ulica grada Vukovara –  Nacionalna sveučilišna biblioteka – Muzej suvremene umjetnosti.

Polasci s Trga Mažuranića ostvarivat će se od 18 sati svaki puni sat, dok će se polasci od Muzeja suvremene umjetnosti ostvarivati također svaki puni sat, počevši od 18.30, sve do 0.30 sati iza ponoći.

Uspinjača će voziti do 2 sata ujutro!

Prijevoz turističkim tramvajem, kao i na izvanrednim autobusnim linijama bit će besplatan, dok će se usluga naplaćivati na redovnim tramvajskim, autobusnim linijama i uspinjači!

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA//HINA

Foto: Inga ĆUŽIĆ

Leave a Reply