Započeli radovi na izgradnji sljemenske žičare

Započeli radovi na izgradnji sljemenske žičare

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić simbolično je započeo radove na izgradnji sljemenske žičare. Ugovoreno vrijeme za realizaciju ovog velikog gradskog projekta je 15 mjeseci.

Trasa žičare bit će duga 5017 metara, a gradit će je zagrebačka tvrtka GIP Pionir. Vrijednost radova je oko 300 milijuna kuna, bez PDV-a.

Na donjoj postaji izgradit će se građevina s podzemnim garažama s 200 parkirnih mjesta i drugim sadržajima. Bit će tu i sportska trgovina, penjačka dvorana, prostor za ugostiteljstvo i radni prostori za zaposlenike žičare.

Nova sljemenska žičara imat će četiri i pol puta veći kapacitet ljudi u satu, u odnosu na staru. Na Sljeme će, prelazeći duljinom od pet kilometara, stići za 16 i pol minuta, a imat će 84 gondole po 10 mjesta.

Gradonačelnik Bandić podsjetio je da se u prvoj fazi rekonstruirala pruga od Mihaljevca do Dolja, a potom je uslijedila izmjena Urbanističkog plana uređenja Vršne zone Sljemena i rušenje stare žičare.

Najavio je radove na Medvednici kojima će se Zagreb tračnički povezati sa Zagorjem.

“Iskopat ćemo luknju kroz Medvednicu da se možemo peljati tramvajem dalje u Zagorje”, poručio je Bandić. Rekao je da će to omogućiti da se s Trga bana Jelačića do Stubičkih toplica dođe za 20 minuta. Već se, kaže, projektira i jezero na Krumpirištu, a dat će nalog da se žičara projektira i do prilaza Zagorje kako bi se i “tračničkim i zračnim” putem konačno povezali Zagorje i Zagreb.

Bandić je potom sjeo za bager i položio kamen temeljac za gradnju sljemenske žičare.

Tekst: HINA

Foto/Video: Inga ĆUŽIĆ

Leave a Reply