SQT 2019: Marcel Hirscher po peti puta postao sljemenski kralj

SQT 2019: Marcel Hirscher po peti puta postao sljemenski kralj

Marcel Hirscher po peti je put pobjednik slaloma Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“. Hirscher je u utrku krenuo sa startnim brojem 4 i naposljetku upisao najbrže vrijeme (1:48.64).

-Pošto nisam završio zadnje dvije utrke, dobro je opet biti u ciljnoj ravnini i jako sam sretan što sam pobijedio opet. Možemo pričati idućih pola sata o najboljim skijaškim legendama, tako da ne bih pričao o tome. Ovo je po mom mišljenju što se tiče uvjeta, najbolja utrka ove sezone, ova utrka je posebna i stvarno je atmosfera savršena ovdje.  Znao sam da bi danas bilo dobro osvojiti neke bodove, i na kraju sam pobijedio. Prošli mjesec  bio je jako težak, imao sam pet  utrka u tjedan dana, dok sada imamo dvije utrke po vikendu.  Teško je držati ovaj tempo, I teško je sebi non-stop sebe dokazivati, svaka godina je sve teža, i teško je  držati ovaj ritam.  – rekoa je Marcel Hirscher, na konferenciji za novinare, nakon pete pobjede na Sljeme.

Drugo mjesto pripalo je francuskom skijašu Alexisu Pinturaultu koji je kasnio tek 60 stotinki sekunde za slavljenikom Hirscherom. Na treću stepenicu postolja popeo se još jedan Austrijanac, 26-godišnji Manuel Feller.

-Imao sam dosta problema s povratkom u sam vrh i na postolja. Iza mene su teške godine, ali nastavio sam još fokusiranije. Drago mi je što sam osvojio drugo mjesto, ali osjećam kako je još ostalo dovoljno prostora za napredak. Slažem se s Marcelom. Uvjeti za skijanje bili su nevjerojatni, najbolji ove sezone u Svjetskom kupu. Jako smo sretni kada možemo pokazati što znamo na takvoj stazi.- rekao je drugoplasirani Alexis Pinturault.

-Jako sam sretan trećim mjestom, a posebno sam sretan jer u reprezentaciji postajemo sve bolji. Marcel je taj koji nam pokazuje kojim smjerom moramo ići i onaj koji svaki put nanovo podiže ljestvicu, a to može biti samo dobro za nas. Uz njega svi postajemo sve bolji. Jako mi je drago što su Istok, Matej i Elias tako dobro skijali i ostvarili sjajne rezultate. To je odlično za naš sport, jer što je više država u najboljih 30, tim bolje. Ovo je definitivno bila najbolja slalomska staza ove godine. Kada skijate s visokim startnim brojem između 40 i 50 te onda uđete u najboljih 15, to je znak da je staza zaista jako dobra. – zaključio je trećeplasirani Manuel Feller

Vodeći nakon prve vožnje Marco Schwarz nije završio utrku.

Najbolji rezultat među hrvatskim predstavnicima u drugoj vožnji ostvario je Istok Rodeš koji je utrku završio na 7. mjestu. Matej Vidović i Elias Kolega ostvarili su najbolje rezultate u karijere te su utrku završili na 15., odnosno 20. poziciji.

Zagreb, Sljeme, 06.01.2019.- Marcel HIRSCHER po peti put kralj Sljemena. Na fotografiji Istok RODEŠ (CRO)
Foto Inga ĆUŽIĆ

-Zadovoljan sam sa obje vožnje više manje, sigurno da je bilo sitnih greškica i sigurno je da to može i bolje, ali ne trebam se sada žalit, samo nastavit u ovom smjeru, mislim da onda kad pokažem ono najbolje što mogu, onda stvarno mogu puno toga ostvarit. Super je bio osjećaj ući u cilj, htio sam ući prvi još nisam ušao prvi u svjetskom kupu u cilj, onih pet stotinki, ali to je tako, to je naš sport, tako da nemam što reći. Probao jesam dati gas do kraja, teško je u skijanju to uspjeti svaki put, to nije najbolje moguće, ali je dosta dobro uspjelo. Pun gas sam išao sigurno, i tako idem svaki put. Ova ekipa može jako puno,  mislim da ćete nas gledati narednih 10 godina u Svjetskom kupu. Za hrvatsko skijanje ovo znači puno, teoretski svi skijaši u reprezentaciji su u prvih trideset u svjetskom kupu, mislim da je to veliki uspjeh.– rekao je Istok Rodeš koji je u drugoj vožnji bio sedmi sa zaostatkom od 1.67 sekundi za ponovnim kraljem Marcelom Hirscherom.

-Nisam baš pogodio onu vožnju onako kako sam si ja to zamislio, prvi lauf je bio dobar, u prvom laufu sam se očekivao još više, ali ovo mi nije baš najbolje mjesto. Tri Hrvata u prvih 30, prvi bodovi u skijaškom kupu, super je atmosfera, drago mi je da su u tolikom velikom broju došli navijači. Najkasnije danas smo pokazali da imamo jaku repku u slalomskom svjetskom kupu, to je velika dominacija u daljnjem skijaškom kupu, I mislim da ćemo ostvarit velike rezultate. Imamo kvotu već jaku i vidjet ćemo tko će zauzet to mjesto. – rekao je Elias Kolega koji je bio 20. U drugoj vožnji sa zaostatkom od 2.89 za snježnim kraljem Marcelom Hirscherom.

-Dobro sam se osjećao u drugoj vožnji, pokušao sam napast, bilo je par greškica, ali ne mogu se žalit. Trebam analizirati i vidjet zašto sam bio sporiji, to je dobra prilika, mi smo se bolje osjećali nego što je vrijeme pokazalo, nismo uspjeli napravit iskorak u drugoj vožnji, dvije dobre vožnje i mogu biti zadovoljan. Ne bih ulazio u hrabre izjave, jer se nijedne godine nisam dobro skijao na Sljemenu, ostaje mi i dalje gorak okus u ustima da sam mogao bolje prvu i drugu vožnju odvoziti. Mislim da smo definitivno svi dobri i tako se osjećamo na treningu, ne možemo stat u istoj rečenici sa Ivicom i barem se ja tako osjećam. Pomoglo je to što jedne druge vučemo na utrkama i treninzima. Sad sam pokušavao ići na sve i do kraja, ali kako sam rekao treba napraviti analizu. Sad sam dokazao da i kad se loše skija da se može ući u drugu vožnju, tako da je to pokazalo napredak, i napadat ću i dalje.  Domaća publika je naravno dodatan motiv, pokušavam i ovoj utrci pristupit kao i svima ostalima, mislim da je pristup kako ulazim utrku da je glava na mjestu, trebam pronaći  još jednu brzinu, definitivno se nisam osjećao kao favorit da uđem u drugu vožnju, jer do sada nisam imao dobre rezultate na Sljemenu. Pozitivan je pritisak kada vidiš da su i ostali dečki tu. – rekao je Matej Vidović, koji je u drugoj vožnji bio 15. Sa zaostatkom od 2.32 sekundi za ponovnim snježnim kraljem Marcelom Hirscherom

Najbolje slalomaše svijeta na Sljemenu u drugoj vožnji bodrilo je oko 10 tisuća gledatelja.

Tekst: Ivan ĆUŽIĆ /Inga ĆUŽIĆ

Foto: Mario ĆUŽIĆ i Inga ĆUŽIĆ

Leave a Reply