Otkriven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu

Otkriven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu

U Gradu Zagrebu, na raskrižju ulice Grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice, otkriven je spomenik prvom  hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, na devetnaestu godišnjicu njegove smrti.

Spomenik, rad akademskog kipara Kuzme Kovačića, prvom hrvatskom predsjedniku, otkrili su članovi obitelji Tuđman, u društvu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, zamjenice zagrebačkog gradonačelnika Jelene Pavičić Vukičević i samog kipara Kovačića.

Okupljenima, među kojima nije bio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jer je zbog plućne embolije proteklog vikenda završio u bolnici, obratili su se čelni ljudi države, Vlade i Hrvatskog sabora ističući povijesnu veličinu i važnost Tuđmanove uloge u stvaranju hrvatske države.

Predsjednica Grabar-Kitarović rekla je kako 10. prosinca već devetnaest godina za cijeli hrvatski narod ima osobito značenje.

-Toga dana 1999. godine umro je prvi predsjednik suverene i samostalne Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.  Upravo toliko godina Zagrepčanke i Zagrepčani, ali i cijeli hrvatski narod, čekali su trenutak kada će se i u glavnom gradu Zagrebu podići spomenik. – rekla je predsjednica.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je kao prvi hrvatski predsjednik pod čijim je vodstvom ostvarena višestoljetna težnja o slobodnoj, demokratskoj, neovisnoj, međunarodno priznatoj Hrvatskoj, Tuđman svojim javnim i političkim djelovanjem zaslužio i ovakav oblik počasti u glavnom gradu Hrvatske.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ//HINA

Foto: Inga ĆUŽIĆ

Leave a Reply