MILAN BANDIĆ: Ovogodišnji Advent, nadmašit će prijašnja tri

MILAN BANDIĆ: Ovogodišnji Advent, nadmašit će prijašnja tri

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u četvrtak da će ovogodišnji Advent u Zagrebu biti bolji od prošla tri koji su bili proglašeni najboljima u Europi.

Kako je rekao Bandić, njegova jedina ideja je bila da nakon tri najbolja Adventa u Europi, budući da se više ne može konkurirati za najbolji, ovaj bude bolji od  tri dosadašnja.

“Mi u Zagrebu dižemo letvicu i ne zadovoljavamo se s prosječnim”, poručio je gradonačelnik Bandić na konferenciji za novinare na Trgu bana Josipa Jelačića, na kojoj je najavio početak Adventa u Zagrebu. Konferenciju je održao u društvu s direktoricom Turističke zajednice grada Zagreba Martinom Bienenfeld i župnikom Župe sv. Blaža mons. Zlatkom Korenom.

Gradonačelnik je također naglasio da će, kao i prošlih godina, u vrijeme Adventa u Zagrebu javni gradski prijevoz biti besplatan vikendima, a ove godine ZET ima i novu ponudu – kružne vožnje novim elektro vozilima u gradskom središtu. Rekao je da će elektro vozila biti raspoređena u Gornjem i Donjem gradu gdje je najviše turista, a ostali će biti raspoređeni širom grada, po četvrtima tako da građani mogu uživati u njihovim blagodatima.

Bandić je najavio tradicionalno paljenje 1. adventske svijeće u subotu na Manduševcu.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld rekla je kako se nadaju da će ovogodišnji Advent, kao što je najavio gradonačelnik Bandić, biti najbolji dosad.

“Nadamo se da će biti kao što je gradonačelnik najavio. To ćemo sve vidjeti kad prođu adventska i novogodišnja događanja kada 6. siječnja pogasimo lampice. Još nismo niti počeli, ali vidimo da je blagdanska atmosfera u Zagrebu već počela”, rekla je i dodala da je raspoloženje puno ljepše nego što je bilo prošlih dana.

“Imamo i pravi zimski ugođaj, temperature su se spustile i nadam se da će i sa 1. 12. kada zapalimo prvu svjećicu na Trgu bana Josipa Jelačića u 17 sati krenuti sve onako prekrasno kao što je bilo proteklih godina”, rekla je Bienenfeld.  Poručila je kako ove godine očekuju da će Advent biti nešto malo više posjećen nego prošlih godina jer Zagreb ima nove hotelske kapacitete.

Advent počinje tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće, 1. prosinca na Manduševcu, paljenjem blagdanske rasvjete na Zrinjevcu, otvorenjem Ledenog parka te otvorenjem Adventa ispred HNK – “KUL Advent”. Nova lokacija je “Advent u Maksimiru”, zabava za cijelu obitelj u suradnji sa Zoološkim vrtom. Na “Adventu Stara Tkalča”, bit će prikazani tradicionalni obrti i duh najstarijih zagrebačkih naselja Gradeca i Kaptola. Na “Filmskom Adventu” u kinu Europa bit će prikazani božićni filmovi za sve uzraste, a prigodno će biti uređen i Prolaz sestara Baković kao set za snimanje božićnih filmova.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply