Bandić se ispričao braniteljima zbog posjeta Markovića Palme

Bandić se ispričao braniteljima zbog posjeta Markovića Palme

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ispričao se hrvatskim braniteljima zbog primanja predsjednika Skupštine srbijanskoga grada Jagodine Dragana Markovića Palme, ustvrdivši kako to ne bi napravio da je znao što je Palma radio 1990-ih.

“Kad su branitelji u pitanju neću progutati jednu žabu nego 100 žaba. Znao sam da je gospodin Dragan Marković Palma peterostruki gradonačelnik Jagodine i zastupnik u Skupštini, ali nisam znao da je bio na svadbi kod Arkana, da je Arkanov prijatelj. Nemam pojma o tome”, rekao je Bandić na konferenciji za novinare.

“Da sam znao tko je s kim pio kavu u Jagodini 1991., 1992. i 1993. normalno da ne bih to radio, ali nisam znao”, dodao je Bandić .

Poručio je kako je Domovinski rat završio, Hrvatska je u tom ratu pobijedili i jedine persone non grata u Hrvatskoj su ratni zločinci. “Ako je toliko crn, zašto Palmu policija nije zaustavila na granici i vratila u Srbiju”, upitao je.

Na posjet Markovića Plame osvrnuo se i pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco koji je na upit novinara je li znao tko je Plama odgovorio da njegova funkcija nije analizirati takve osobe i njihovu povijesnu uloge . “Nije moja savjetodavna uloga, niti predlažem niti dogovaram taj dio”, kazao je Laco.

Voditelj Ureda za branitelje Grada Zagreba Miodrag Demo ustvrduio je kako bi upozorio gradonačelnika da je znao o tom posjetu ali je bio zauzet otvaranjem Spomen doma Tigrova.

“Je li on bio zločinac , pripadnik Araknove jedinice, ja to ne znam”, dodao je Demo istaknuvši da institucije pravne države moraju odraditi svoj posao.

Bandić: Dobio sam nagradu kao i Ban Ki-Moon

Bandić je na konferenciji komentirao Orden prijateljstva koji mu je dodijelio ruski predsjednik Vladimir Putin zbog međugradske suradnje i socijalne pomoći Zagreba i Moskve, koji će uskoro proslaviti i 20 godina diplomatskih odnosa.

“Širenje prijateljstva i suradnje između glavnih gradova je na čast gradonačelniku Bandiću, a zadaća gradonačelnika je da širi dobre vibracije i da predstavlja svoj grad na najbolji mogući način”, poručio je Bandić optuživši novinare kako žele umanjiti tu nagradu.

“Nagradu je dobio i Ban Ki-Moon, a umjesto da promovirate Zagreb i Hrvatsku, trpate me u isti koš kao i Vučića, Nikolića i Dačića. Kakve to ima veze, ja sam ponosan na tu nagradu”, rekao je.

Na pitanje da prokomentira svoj odnos s Putinom, koji je na meti međunarodnih kritika zbog niza događaja, poput trovanja ruskih disidenata nervnim otrovom novičokom u Velikoj Britaniji, aneksije Krima i sl., Bandić je ustvrdio kako on “donosi odluke za generacije, a ne za mandate”.

“Ako je širenje mira, suradnje i prijateljstva stvar o kojoj trebamo diskutirati, onda ćemo smijeniti i Ban Ki-Moona, koji je dobio istu nagradu kao i ja, on ima malo veću odgovornost od mene”, rekao je Bandić.

Bandić je konferenciju za novinare iskoristio za obračun s medijima koje je optužio da su minimalizirali značaj odličja koje je dobio od Putina i pozivali goste da “pljuju” na njega.

Održao je i prodiku novinarima o kulturi komunikacije. “Da imate malo više kulture oslovljavali biste me s ‘gospodine gradonačelniče'”, poručio je novinarki koju je pak nazivao “sunce”.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply