Gradonačelnik Milan Bandić u Moskvi odlikovan Redom prijateljstva

Gradonačelnik Milan Bandić u Moskvi odlikovan Redom prijateljstva

Na prigodnoj svečanosti u Kremlju, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin uručio je danas zagrebačkome gradonačelniku Milanu Bandiću odlikovanje za zasluge na polju jačanja prijateljstva i suradnje među narodima – Red prijateljstva.

Riječ je o visokom odlikovanju što se dodjeljuje na temelju Ukaza predsjednika Ruske Federacije o dodjeli državnih odlikovanja i priznanja.

Predsjednik Putin se zahvalio dobitnicima odlikovanja na promicanju odnosa s Rusijom i ruske kulture.

Gradonačelnik Bandić je uz zahvalu predsjedniku Putinu na odlikovanju istaknuo da očekuje još bolju suradnju dvaju naroda.

-Prijateljstvo između Moskve i Zagreba datira od veljače 2001. Uskoro ćemo obilježiti 20 godina s Danima Moskve u Zagrebu i Danima Zagreba u Moskvi. Kažu da državnici donose odluke i rade za generacije, a političari za mandat.  Budući da sam ja čovjek koji ima puno mandata, katkad mogu i ja donijeti neku državničku odluku. Treba rušiti stereotipe, pomjerati  granice i razvijati prijateljstvo i suradnju između dva prijateljska grada i naroda, Moskve i Zagreba, Rusa i Hrvata, i ne biti inferiroran s obzirom na naše katoličko podrijetlo. Mislim da mi možemo surađivati isto s Rusima kao što surađuju naši prijatelji preko Dunava, Srbi. Moramo rušiti stereotipe. Rekao sam da državnici donose odluku za generacije, a političari za mandat. – rekao je za HRT  gradonačelnik Milan Bandić.

Susret s generalom Ruslanom Aushevom

Tijekom službenog posjeta Moskvi, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić susreo se i s generalom Ruslanom Aushevom koji je sudjelovao u oslobađanju djece za vrijeme terorističkog napada u Beslanu.

Podsjetimo, djeca iz Beslana posljednjih 14 godina ljetuju u odmaralištu Crvenog križa Zagreb u Novom Vinodolskom, nakon tragedije koja se dogodila 2004. u Beslanu. Djecu je tijekom boravka na našem moru 2015. i 2016. posjetio i sam general Aushev.

Tekst/Foto: Zagreb.hr//HRT

 

 

Leave a Reply