Besplatne radionice za djecu “Filmska početnica”

Besplatne radionice za djecu “Filmska početnica”

Udruga Restart u okviru programa Filmske početnice provest će tijekom studenoga tri nove besplatne višednevne radionice – filmskih eksperimenata, 3d modeliranja i osnova filma, koje će se održati u prostoru POGONA – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade.

Radionica filmskih eksperimenata namijenjena je djeci od 10 do 12 godina, a vodit će je Vanja Babić i Vanda Kreutz.

Na toj će se radionici polaznici baviti tehnikom proučavanja malih predmeta pomoću mikroskopa i od tih mikro materijala stvoriti film.

S raznim filterima mijenjat će se boje kako bi se stvorile različite atmosfere i potaknuli osjećaji, proučiti stop-motion tehniku kako bi se saznalo kako se objekti u filmu sami kreću, kao u ranom razdoblju kinematografije. Osvijestit će se postojanje, a potom i uloga zvuka u filmu.

Radionica 3D modeliranja namijenjena je djeci viših razreda osnovne škole, a vode je Marta Stražičić i Sunčana Brkulj.

Ta će radionica otkriti osnovne trikove 3D modeliranja koristeći se intuitivnim programom Sculptris, s ciljem da se polaznike potakne na  kreativnost i prikaže kako 3D nije kompliciran i nedostižan. Svaku nedjelju polaznici će biti mentorirani kako realizirati svoju maštu u formi 3D skulpture.

Radionica osnove filma, za djecu od 5 do 7 godina, predstavlja pojmove glazbe u filmu, fotografije, zvuka i videa, a ovisno o području vodit će ih Ivana Đula, Luka Vrbanić, Vanja Babić, Vanda Kreutz, Tin Dožić.

Djeca će učiti o stop-motion tehnici i saznati kako se objekti u filmu sami kreću, upoznati se s procesom stvaranja i oblikovanja glazbe za film, razmišljati o ulozi zvuka u filmu koji pokreće razne emocije kod gledatelja filma te stvoriti iluziju pokreta i stvoriti neku svoju priču.

Radionice su besplatne zahvaljujući financijskoj podršci Hrvatskog audiovizualnog centra i Društva hrvatskih filmskih redatelja, a potrebna je prethodna prijava putem obrasca s web stranice www.filmskapocetnica.restarted.hr.

Tekst: HINA

Foto: Inga ĆUŽIĆ/ilustracija

Leave a Reply