Svjetski dan cerebralne paralize: Većina djece bez sustavne rane intervencije

Svjetski dan cerebralne paralize: Većina djece bez sustavne rane intervencije

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize upozorio je u povodu Svjetskog dana cerebralne paralize, 6. listopada, da su u Hrvatskoj registrirane 5082 osobe koje imaju znatno oštećenje i invaliditet zbog cerebralne paralize, a među njima je 1778 djece, koja u većini nemaju sustavnu ranu intervenciju niti podršku u smislu dijagnostike, odgovarajuće usluge logopeda, rehabilitatora i drugih stručnjaka.

Djeci s poteškoćama u razvoju još je uvijek nedostupan predškolski odgoj, a česta je praksa dječjih vrtića da se uključivanje djeteta uvjetuje prethodnim osiguravanjem asistenta, ističu u Savezu.

Kod djece sa cerebralnom paralizom najmanje dvije trećine ih ima poteškoće s pokretima jedne ili obje ruke, čime su otežane svakodnevne aktivnosti.

Cerebralna paraliza je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovana defektom ili oštećenjem nezrelog mozga, a ta je dijagnoza povezana s raznim stupnjevima invaliditeta.

Prevalencija tog poremećaja u dječjoj dobi je 2,1 osobe na tisuću stanovnika, a s obzirom na rezultate međunarodnih istraživanja po kojima oko tri posto stanovništva ima neki oblik cerebralne paralize, u Hrvatskoj bi to bilo oko 130.000 osoba.

Savez smatra da treba osigurati sustavno praćenje učestalosti te dijagnoze, budući da se u Registru osoba s invaliditetom prate podaci samo za teže oblike. Također treba razviti pravovremene i dostupne usluge rane intervencije za djecu, uključujući servise i usluge za jačanje resursa obitelji za skrb o djetetu s teškoćama u razvoju.

“Po podacima pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u 2016. godini od 2643 djece s teškoćama u razvoju uslugu rane intervencije u socijalnoj skrbi ostvarilo je 1075 djece, što je prosječno nešto više od 40 posto. Lani je pak svega 518 djece ostvarilo pravo na ranu intervenciju u sustavu socijalne skrbi, upozorava predsjednik Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize Tomislav Velić.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ilustracija

Leave a Reply