Predstavljen projekt izrade dokumentacije Centra za gospodarenjem otpadom Zagreb

Predstavljen projekt izrade dokumentacije Centra za gospodarenjem otpadom Zagreb

U  Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, predstavljena je  “Izrada studijsko-projektne dokumentacije za centar za gospodarenje otpadom (CGO) Zagreb”, vrijedan 30 milijuna kuna, od čega ga s oko 25,5 milijuna kuna sufinancira EU.

Gradonačelnik Milan Bandić, predstavio je projekt, te je istaknuo, kako je taj projekt od značaja i za državu i za Zagreb jer to nije samo zagrebački otpad, nego i državni. Rekao je da je to država prepoznala te je na tome zahvalio ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću. Zahvalio je i Zagrebačkoj županiji na razumijevanju “da smo konačno shvatili da to radimo zajedno”.

Bandić je na kraju poručio da bez recikliranja, odvojenog prikupljanja otpada nema rješenja strategije gospodarenja otpadom.

“Uskoro kada sve ovo donesemo, za godinu dana, stvorit ćemo preduvjete da će oni koji ne budu odvajali plaćati tri do četiri puta više odvoz otpada. Zato je bolje da nas se ne udara po džepu nego da preduhitrimo to i preveniramo kako bi otpad učinili korisnom sirovinom, a mi racionalno gospodarili tim otpadom”, rekao je Bandić.

Zamjenica zagrebačkog župana Nadica Žužak istaknula je kako je današnje predstavljanje projekta “još jedan korak naprijed prema realizaciji izgradnje CGO-a Zagreb”. U Zagrebačkoj županiji, dodala je, izuzetno su zadovoljni što je procedura ugovaranja EU sredstava za izradu studijsko-projektne dokumentacije provedena u razumnom roku te se nadaju da će i procedura ugovaranja izrade studijsko-projektne dokumentacije biti provedena u što kraćem, optimalnom roku.

Direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO) Igor Zgomba novinarima je rekao da će se za nekoliko godina u Resniku izgraditi CGO, postrojenje za obradu otpada u koje će se dovoziti “ostatni dio miješanog komunalnog otpada”. Napomenuo je da se u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji godišnje proizvede 410.000 tona miješanog komunalnog otpada, a da je po odluci Vlade kapacitet tog centra 180.000 tona.

“Znači mora se provesti primarna selekcija, mora se napraviti odvajanje i ono što se ne može odvojiti, to dolazi u centar na obradu”, rekao je te dodao da će studija definirati najbolju tehnologiju.

Predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom Aleksandra Anić-Vučinić rekla je da realizacija takvih projekata jako dugo traje – po pet, šest i više godina pa bi svako zaustavljanje i promjena smjera vratila projekt na početak. Apelirala je da se realizacija projekata gospodarenja otpadom “izdigne iznad politike”.

Tekst:HINA

Foto: HINA/Zvonimir Kuhtić

Leave a Reply