Grad Zagreb do sada povukao 150 milijuna eura iz europskih fondova

Grad Zagreb do sada povukao 150 milijuna eura iz europskih fondova

Gradonačelnik Milan Bandić, poručio je iz Bruxellesa, kako je Grad Zagreb, u protekle četiri godine povukao oko 150 milijuna eura  europskih sredstava, a zadnji veliki projekt koji je financiran europskim novcem je rekonstrukcija rotora na Remetincu.

“Iako nam je prethodna vlada postavila neke limite, Grad Zagreb je uspio u protekle četiri godine aktivirati 150 milijuna eura iz europskih fondova. Naš zadnji projekt jest rotor u Remetincu za koji ćemo dobiti 200-tinjak milijuna kuna, što je 85 posto ukupne investicije, a koje grad neće morati financirati iz svoga proračuna”, izjavio je Bandić, koji u Bruxellesu sudjeluje na konferenciji gradonačelnika glavni gradova zemalja članica EU-a.
Konferencija je posvećena kohezijskoj politici, javnim investicijama i urbanoj agendi u kontekstu sljedećeg višegodišnjeg proračuna Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027.  Na konferenciji je sudjelovala i povjerenica za regionalnu politiku Corina Cretu i potpredsjednik Komisije za zapošljavanje, rast, investicije i konkurentnost Jyrki Katainen.
Bandić najavljuje da će se iz europskih sredstava financirati i tračnička veza do zagrebačke zračne luke te centar za gospodarenje otpadom.
Gradonačelnici glavnih gradova zemalja članica EU-a usvojili su i deklaraciju u kojoj traže od EU-a da osigura i pojača kapacitete za javne investicije, pridonese boljem životu u gradovima, socijalnoj koheziji i konkurentnosti.
U deklaraciji se izražava žaljenje zbog toga što je Europska komisija predložila manje sredstava za kohezijsku politiku za sljedeće sedmogodišnje proračunsko razdoblje, ističući da je kohezijski proračun posebno važan “kao jedna od najvidljivijih europskih politika u svakodnevnom životu građana”.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ilustracija

Leave a Reply