Zagrebački CheckPoint, najbolji primjer podrške u prevenciji HIV-a u Europi

Zagrebački CheckPoint, najbolji primjer podrške u prevenciji HIV-a u Europi

Projekt CheckPoint, namijenjen za sveobuhvatnu podršku u prevenciji HIV-a, uvršten je u zbornik dobre prakse Svjetske zdravstvene organizacije kao najbolji primjer u Europi, što je veliko priznaje organizacijama koje ga provode, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare.

Dobili smo veliko priznanje Svjetske zdravstvene organizacije, ušli smo u njihov Kompendij dobre prakse odgovora zdravstvenog sektora na HIV kao najbolji u Europi, kazao je predsjednik Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa Tomislav Beganović.

Pojasnio je da se u vrednovanju prakse gleda individualni pristup svakom korisniku i rezultati koje je CheckPoint ostvario u zadnjih pet godina.

Za to vrijeme ukupno je individualno savjetovano i educirano više od 8000 mladih, među kojima je 5997 njih testirano na HIV, a kod 67 je otkrivena HIV infekcija.

Također, njih 4874 je testirano na hepatitis C uz 55 novootkrivenih infekcija tom bolešću, rečeno je na konferenciji koju su organizirali Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa i zagrebački Gradski ured za zdravstvo.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč istaknuo je važnost zajedništva za provedbu velikih projekata. Važno je preventivno djelovati, a da smo dijagnosticirali samo dvije ili tri mlade osobe, bio bi to veliki posao, rekao je Jeleč.

Dunja Skoko Poljak iz Ministarstva zdravstva kaže da je dug zajednički rad prije aktualnog projekta naučio njegove sudionika dobroj i uspješnoj suradnji, a Ministarstvo trajno podržava takve projekte.

Voditelj Referentnog centra za HIV Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Josip Begovac istaknuo je važnost otkrivanja osoba zaraženih HIV-om jer je to danas kronična bolest. Zaražena osoba koja redovito uzima lijekove može doživjeti normalnu starost, a ona koja se uspješno liječi nije zarazna u spolnom kontaktu, napomenuo je.

Jedan od ciljeva projekta je otkriti osobe koje ne znaju da su HIV pozitivne, jer kad bi se one liječile preokrenuli bismo smjer epidemije, tvrdi Begovac koji je izrazio želju da se projekt proširi i na druge dijelove Hrvatske.

Trenutno u medicinskoj skrbi u Hrvatskoj ima 1200 osoba zaraženih HIV-om, a procjenjuje se da ima još oko 400 onih koji ne znaju da su HIV pozivni, zaključio je Begovac.

CheckPoint radi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16 sati do 19.30 sati u Ulici kneza Domagoja u Zagrebu i moguće je doći bez prethodne najave.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Tomislav Pavlek

Leave a Reply