Demencija se tiče svih nas

Demencija se tiče svih nas

Na Europskom trgu, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić pridružio se obilježavanju Svjetskog dana Alzheimerove bolesti koji se ove godine održava  pod geslom Demencija se tiče svih nas. Manifestacija, ima cilj podizanja svijesti o potrebi ranog dijagnosticiranja bolesti.

-Žalosno je da još uvijek nemamo lijek za Alzheimerovu bolest,  na A listi lijekova i svakom oboljelom, a u našoj zemlji ih ima 90 tisuća, učinimo dostupnim. Učinit ću sve da resorno ministarstvo i Vlada RH počnu rješavati taj problem.- rekao je Milan Bandić.

-Cilj je ovu bolest prepoznati što prije kako bi se što ranije moglo intervenirati  s farmakološkim i nefarmakološkim sredstvima. Tada oboljelima možemo priuštiti kvalitetniji život i kvalitetnije vrijeme. To je bolest današnjice, ali se s njom može dugo i dobro živjeti.- rekao je Ninoslav Mimica, predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest.

Alzheimerova bolest je najčešći uzrok demencije i čini 60-70% svih demencija. Alzheimerova bolest i druge demencije su progresivne degenerativne bolesti mozga. Demencija utječe na mnoge aspekte života oboljele osobe kao i osoba koje ju okružuju, a posebice onih koji ih iz dana u dan njeguju.

-Svjesni smo da je bolja informiranost o Alzheimerovoj bolesti, korak do bolje kvalitete života  oboljelih. Isto tako moramo početi raditi na tome da na palijativnoj skrbi, omogućimo odjele na kojima bi mogli zbrinuti pacijente oboljele od Alzheimerove bolesti.- rekao je  Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

Tekst/Foto: Inga ĆUŽIĆ

 

 

Leave a Reply