Europski tjedan mobilnosti od 16. do 22. rujna

Europski tjedan mobilnosti od 16. do 22. rujna

Europski tjedan mobilnosti tradicionalno se održava od 16. do 22. rujna, a ove godine pod sloganom “Kombiniraj i kreni” (Mix and Move) čime se želi ukazati na multimodalnost – korištenje različitih načina kretanja i prijevoza za dolazak na odredište.

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kažu kako slogan “Kombiniraj i kreni” motivira na razmišljanje o najprikladnijem načinu prijevoza budući da prihvaćanjem multimodalnosti i uključivanjem održivih oblika prijevoza u svakodnevnicu, građani mogu pozitivno utjecati na okoliš i poboljšati kvalitetu života.

Mnogi se instinktivno odlučuju za istu vrstu prijevoza bez razmišljanja je li to idealan način prijevoza za putovanje. Primjerice, automobil može biti najbolji način da obitelj otputuje na more, no pitanje je je li to i najbolji način da se obitelj doveze u središte grada gdje je prostor često ograničen. Zašto ne testirati različite načine prijevoza: biciklirati do teretane da bi se što prije započelo s trošenjem kalorija, putovati vlakom do ureda kako bi se izbjegla gužva ili prošetati do trgovine da bi se izbjeglo parkiranje?

Uz zdravstvene prednosti, multimodalnim pristupom, može se ostvariti i značajna ušteda, osobito kad kratka putovanja završavaju šetnjom ili bicikliranjem.

U Tjednu mobilnosti, tom najvećem događaju posvećenom održivoj mobilnosti koji završava 22. rujna “Europskim danom bez automobila”, više od 2000 gradova organizira brojna događanja kojima se promiče održiva urbana mobilnost diljem Europe i šire.

Gradove se potiče na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava, a građane da vožnju automobilima zamijene alternativnim prijevozom. Gradovi ispunjavanjem tri tzv. zlatna kriterija: organizacijom tjedna aktivnosti, uvođenjem barem jedne trajne mjere i organizacijom Dana bez automobila mogu konkurirati za Nagradu Europskog tjedna mobilnosti.

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kažu kako se ove godine zasad prijavilo 11 hrvatskih gradova, a po prvi put Mursko Središće i Belišće s čime su posebno zadovoljni jer je cilj da se i manji gradovi aktivno uključe u organizaciju i da konkuriraju za Nagradu.

Centar Zagreba 22. rujna bez automobila

Grad Zagreb ove godine dvanaestu godinu zaredom organizira niz aktivnosti kojima se uključuje u Europski tjedan mobilnosti, zadovoljavajući kao “zlatni sudionik” sva tri kriterija, a već od prve godine sudjelovanja je prema ocjenama posebnog stručnog žirija kontinuirano uvršten među prvih deset najuspješnijih gradova. 2008. i 2011. uvršten je među finaliste, dok je 2012. godine osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Award 2012.

Koordinator programskih aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti u Zagrebu je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a u njegovu obilježavanju sudjeluju i ostali gradski uredi, službe, ustanove i brojne udruge.

Kao i prijašnjih godina, vrhunac Tjedna bit će “Europski dan bez automobila”, 22. rujna, kada je u gradovima sudionicima jedno ili više područja namijenjeno isključivo za pješake, bicikliste i javni prijevoz. U Zagrebu se, tradicionalno, 22. rujna za promet zatvara središte grada omeđeno Gundulićevom, Mesničkom, Gornjim gradom, Jurišićevom, Palmotićevom, Boškovićevom i Hebrangovom.

HŽ Putnički prijevoz omogućava besplatan prijevoz bicikala od 16. do 22. rujna u svim vlakovima u Hrvatskoj u kojima je omogućen prijevoz bicikala, odnosno u vlakovima u kojima je to propisano važećim voznim redom.

Tekst:HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply