GORDAN MARAS: SDP protiv toga da Bandić sklapa ugovor s tvrtkom za održavanje javne rasvjete

GORDAN MARAS: SDP protiv toga da Bandić sklapa ugovor s tvrtkom za održavanje javne rasvjete

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u četvrtak je uoči sjednice Gradske skupštine poručio kako je za SDP-ove zastupnike neprihvatljivo da gradonačelnik Milan Bandić ubuduće sklapa ugovor s tvrtkom za održavanje javne rasvjete, kao i da se Zagrebački holding zaduži za još 125 milijuna kuna.

Maras je konferenciji za novinare ispred Starogradske vijećnice podsjetio da su se o održavanju javne rasvjete gradonačelnik Milan Bandić i HDZ sporili godinu dana, da bi sada bio postignut “deal” između premijera Andreja Plenkovića i Bandića.

“Ovo je čista trgovina između Plenkovića i Bandića, koji ga je očito ucijenio s podrškom u Hrvatskom saboru, pa je izmijenjen Zakon o komunalnoj djelatnosti tako da će u ruke gradonačelnika prijeći nadležnost da sklopi ugovor na četiri godine vrijedan preko stotinu milijuna kuna, a pritom uopće neće odgovarati Gradskoj skupštini, što je do sada bio slučaj”, izjavio je Maras.

To je još jedan primjer kako se netransparentno vodi Zagreb, a s druge strane postižu “dealovi” u vladajućoj koaliciji. “Bandić očito postaje omiljeni saveznik Plenkovića, njegov vjerni drug, koji za njega odrađuje poslove koji se ne vide javno, te uporno i čvrsto drži vladajuću većinu”, kaže Maras.

SDP-ovci se s time ne slažu i bit će vrlo jasni oko toga na sjednici Gradske skupštine, najavio je Maras dodajući kako žele upozoriti da taj sustav omogućuje gradonačelniku autonomno biranje tvrtke koja nije bila po volji Gradskoj skupštini. Podsjetio je na dogovor Bandića i vladajuće većine s prošle sjednice da se cijena održavanja smanji, a sada se od toga odustaje i nastavlja po staroj cijeni, što znači preko stotinu milijuna kuna u četiri godine.

Maras se također usprotivio novom zaduženju Zagrebačkog holdinga u iznosu od 125 milijuna kuna istaknuvši kako zaduživanje Holdinga “ide u nedogled”.

Slušali smo Bandićeve priče da će se kante za otpad kupovati iz europskih fondova, a sada se namjerava podići kredit od 125 milijuna kuna za infrastrukturu, od čega će se dio potrošiti i na kante, kaže Maras.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a uvjeren je da to zaduženje uopće neće biti potrošeno tako kako je planirano, nego se troši i zadužuje za tekuće financiranje Zagrebačkog holdinga, što je nedopustivo.

“Svake godine imamo takva zaduženja Holdinga, a na kraju vrlo malo novca odlazi za potrebe Zagrepčana, odnosno u infrastrukturne objekte u koje bi trebao otići. Takva zaduženja trebaju prestati i treba se početi odgovorno ponašati s novcem Holdinga i Zagrepčana”, rekao je Maras.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Admir BULJUBAŠIĆ

Leave a Reply