Zagreb u granicama dozvoljene zaduženosti

Zagreb u granicama dozvoljene zaduženosti

Uoči 16. sjednice Gradske skupštine održana je konferencija za novinare, na kojoj su prisustvovali gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić, te ostali suradnici.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić rekla je da se radi o redovnom zaduživanju koje je u granicama dozvoljene zaduženosti. “To je normalan ciklus financiranja da se nešto napravi prije i da se otplati u roku pet godina, kako bi se uložilo u investicijsko održavanje, u nabavu dodatne opreme koja je dotrajala ili u kupnju neke nove opreme”.

Jozić kaže da su kamatne stope povoljne i da Zagrebački holding otplaćuje svoje kreditne obveze redovito, a ukupna kreditna zaduženost je smanjena u odnosu na prijašnje razdoblje.

Gradonačelnik je komentirao zaduženje Zagrebačkog holdinga od 125 milijuna kuna, o čemu će na sutrašnjoj sjednici odlučivati gradski zastupnici, nakon što je na prošloj sjednici Gradske skupštine Zagreb zadužen za 250 milijuna kuna, ustvrdio je kako je Grad Zagreb među najmanje zaduženim jedinicama lokalne samouprave, a imaju i ograničenje koji ne smiju prijeći.

Bandić je na pitanje o prelasku bivše SDP-ovke Tamare Čubretović u njegov Klub zastupnika u Gradskoj skupštini, nakon što je ranije to učinio Radenko Tomić, a “šuška se” da se pregovara s još dva SDP-ovca, ustvrdio kako on “ne zna tko je prešao u njegov Klub i ne vodi računa o Klubu”.

“Ja nisam nikoga snubio, a mene netko još manje. Hoće li još netko preći i prepoznati ono što radimo u Stranci rada i solidarnosti, ja osobno ne znam. A to što se šuška, ništa ne znači”.

U vezi špekulacija da bi u tom slučaju došlo do kraja suradnje s Neovisnima za Hrvatsku Bandić je odgovorio kako će u slučaju prelaska SDP-ovaca “samo više ljudi podupirati ono što radimo. Zašto bi se mi rješavali bilo koga”.

Na pitanje novinara gdje će biti sutra u 9 sati, na Županijskom sudu ili na aktualnom satu sjednice Gradske skupštine, Bandić je odgovorio: “Na moju sreću ne moram ići više na ročišta. I ponovit ću i oko odvjetnika i oko ročišta – strpljen, spašen, istina je spora, ali je dostižna”.

“Kao svaki građanin ove zemlje odazvat ću se svakom pozivu i pretrpjeti tu kalvariju. Ali, moram vam reći da mirno spavam”, rekao je Bandić na konferenciji za novinare u povodu sjednice Gradske skupštine koja će se održati u četvrtak, 13. rujna.

Upitan je li točno da odvjetničke usluge Gradu Zagrebu pružaju i odvjetnici koji ga brane u sudskim postupcima, Bandić je uputio novinare da podatke o tome koja odvjetnička društva rade za Grad potraže u Odjelu za zastupanja, a on ne daje suglasnost za to već Odjel radi samostalno svoj posao.

Tekst:HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

 

Leave a Reply