ARHEOLOŠKI MUZEJ: Pisana povijesna svjedočanstva o knezu Branimiru

ARHEOLOŠKI MUZEJ: Pisana povijesna svjedočanstva o knezu Branimiru

Arheološki muzej u Zagrebu vas poziva na predavanje Pisana povijesna svjedočanstva o knezu Branimiru, koje će se održati u četvrtak, 13. rujna s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu, povodom Međunarodnog dana pismenosti a u sklopu cjelogodišnjeg programa Branimirova godina.

Pisana svjedočanstva o hrvatskom knezu Branimiru (879. – 892.) relativno su brojna i vjerodostojna s obzirom na to da se radi o 9. stoljeću. Na prvom mjestu su diplomatička vrela, odnosno pisma papa Ivana VIII. (872.-882.) i Stjepana VI. (885.-891.), zatim epigrafički spomenici, pa poneki trag zabilježen sekundarno u diplomatičkim spisima te nekoliko navoda u srednjovjekovnim narativnim tekstovima.

Epigrafički spomenici, odnosno fragmenti dijelova crkvenog namještaja, sačuvali su trajne zapise iz Branimirovog doba na kojima se ime kneza najčešće nalazi u formuli datacije.

Čedadski evangelijar sadrži zapis imena kneza Branimira i njegove supruge Maruše koji hodočaste u Akvileju.

Engleski kralj Alfred Veliki (871. – 899.), Branimirov suvremenik, u svom je djelu donio granice Branimirove države koju naziva antičkim imenom Dalmacija.

Znanstveno-popularno predavanje o pisanim svjedočanstvima o knezu Branimiru održat će dr. sc. Mirjana Matijević Sokol, redovita profesorica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Leave a Reply