TOMISLAV STOJAK: U koje investicije Grad Zagreb i Zagrebački holding, ulaže 375 milijuna kuna

TOMISLAV STOJAK: U koje investicije Grad Zagreb i Zagrebački holding, ulaže 375 milijuna kuna

HNS-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Stojak upozorio je  da  se Grad Zagreb i Zagrebački holding u zadnjih nekoliko mjeseci zadužili za 375 milijuna kuna, poručivši kako Zagrepčani trebaju znati u što će se uložiti sredstva iz tih kredita.

Stojak je upozorio da se Zagrebački holding uskoro planira zadužiti za 120 milijuna kuna kod KentBanke, Sberbanke i Imex banke, a Gradska skupština je već odobrila dodatno zaduženje Zagreba za 250 milijuna kuna za žičaru, vrtiće, škole i sl.

To znači da se Zagrebački holding i Grad Zagreb u svega nekoliko mjeseci zadužuju za 375 milijuna kuna, koliko je iznosio prošlogodišnji minus zagrebačkog proračuna. Stojaka stoga zanima hoće li na sjednici Gradske skupštine u četvrtak dobiti popis investicija koje se planira financirati novim kreditnim zaduženjem.

Stojak je upozorio na podatke o poslovanju Zagrebačkog holdinga koji pokazuju da je pad dobiti društva u prošloj godini u odnosu na 2016. bio 23 milijuna kuna, a pad dobiti grupe Zagrebački holding iznosio 95 milijuna kuna. Uz to su u istom razdoblju prihodi od prodaje Zagrebačkog holdinga pali oko 50 milijuna kuna.

Uz upit “gdje su su novci Zagrepčana koji se trebaju uložiti u investicije”, Stojak je upozorio da Zagreb slabo koristi sredstva iz europskih fondova za projekte bitne za razvoj komunalne i druge gradske infrastrukture.

“Zagreb ne koristi europska sredstva čak ni kroz Europski socijalni fond, koji je stavio 300 milijuna kuna na raspolaganje svim gradovima i općinama u Hrvatskoj za razvoj kvalitetnijih programa u dječjim vrtićima, uključujući i njihov dvosmjenski rad”, rekao je.

Stojak je također upitao za razlog drastičnog povećanja cijena parkiranja jer Zagrebparking posluje pozitivno, što se događa s bazenom Svetice koji je zatvoren do daljnjega iako je koštao silne milijune, što je s investicijama u Tržnice grada Zagreba, naseljem Podbrežje u kojem se stanovi dijele putem nagradnih igara i sl.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply