Gradnja Spomenika domovini, započinje u proljeće 2019.

Gradnja Spomenika domovini, započinje u proljeće 2019.

Prije više od godinu dana, predstavljen je projekt Spomenik domovini, arhitekta Nenada Fabijanića, koji će svoju realizaciju doživjeti u proljeće 2019. godine.

-To nije spomenik od danas do sutra, to je spomenik za cijelu povijest, vječni spomenik hrvatskoj domovini. – rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Autor umjetničkog rješenja spomenika, arhitekt Nenad Fabijanić istaknuo je kako će “Spomenik domovini” simbolično spojiti sjever i jug Hrvatske,  podsjećati na sudionike i žrtve Domovinskog rata i pretpostavljati poštovanje, naš identitet, naše gene, prošlost ali i budućnost.

“Spomenik domovini” predviđen je na Trgu Stjepana Radića koji je dijelom parkiralište, dijelom zelena površina s dvije frekventne prometnice s obje strane. Spomenik će biti sastavljen od tri objekta: Zida svjetlosti, Are s vječnom vatrom i Portala-paviljona koji će zajedno činiti mjesto službenog protokolarnog  ceremonijala odavanja počasti.

Spomenika domovini, nalazit će se na livadi između zgrade zagrebačke Gradske uprave i Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, ukupna vrijednost investicije iznosit će 21 milijun kuna.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ//HINA

Foto: HINA/Daniel Kasap

 

 

Leave a Reply