SP RUSIJA 2018.: Prošlo je samo tjedan dana od povijesne utakmice, i umjesto da uživamo, bavimo se glupostima!

SP RUSIJA 2018.: Prošlo je samo tjedan dana od povijesne utakmice, i umjesto da uživamo, bavimo se glupostima!

Tjedan dana prošlo je od utakmice sa Francuzima u finalu, na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Rusiji, Hrvatska je nakon dvadeset godina i trećeg mjesta na SP-u Francuskoj, napravila fantastičan rezultat, u koji nisu vjerovali ni oni najoptimističniji.

Kada se prisjetim utakmice na Rujevici, i neriješenog rezultata protiv Finaca, smjene izbornika Čačića, samo utakmicu prije završetka kvalifikacija, Vatreni nisu izgledali kao netko tko bi mogao devet mjeseci kasnije doći do finala.

Tada im nisu bili naklonjeni ni publika, ni mediji, i onda se pojavio novi izbornik, o kojem se vodila polemika, čiji je i od koga, kome paše, kome ne. Vremena je bilo malo, Hrvatska je u posljednoj utakmici sa Ukrajnom, završila kao druga u skupini i tako izborila dodatne kvalifikacije za ukrcaj na vlak koji vozi za SP u Rusiju.

U dodatnim kvalifikacijama protivnici su nam bili Grci, koje je Hrvatska pobijedila bez velikih problema, i već u prvoj utakmici, osigurala prolaz prema Rusiji.

Hrvatska je osigurala SP, ali izbornik ima problema oko stručnog stožera, na kraju se i to riješilo, sve koje je želio Dalić, došli su u njegov tim, Dražen Ladić, Ivica Olić, Marijan Mrmić.

Američka turneja, odrađeno je dobro, jedino što su protivnici izbornika, jedva dočekali poraz protiv Perua, i ponovno prizivali ostavku, na svu sreću to se nije dogodilo i Vatreni su nastavili svoj zacrtani put, prema Rusiji.

Najljepših mjesec dana u životu svakog Hrvata

Hrvatska je svoju prvu utakmicu na SP-u u Rusiji odigrala 16. lipnja u Kalinjingradu, protiv Nigerije, osjećaj je bio kao da igraju kod kuće, jer su svi došli podržati Vatrene. Nakon Nigerije, pala je Argentina, i na kraju Island, završili smo na prvom mjestu u svojoj skupini D.

Nakon savršeno odrađenih utakmica u skupini, na red su došle dvije drame jedna protiv Danske, druga protiv Rusije, obje drame završile su sretno za Hrvatsku.

Hrvatska je po drugi puta u polufinalu, igra protiv Engleske, koji svi vide kao favorita, a nas ponovno vide, u borbi za treće mjesto. Ali te srijede 11. srpnja, Hrvatska je ispisala drugačiju povijest u svojoj nogometnoj knjizi, pobijedili smo Engleze, ponovno u produžecima, golom Madndžukića i osigurali finale. Nakon utakmice svi su plakali, plakali su od sreće, jer mi, tako jedna mala zemlja došli smo do finala, Svjetskog nogometnog prvenstva, to nam je zasluga, za sva ona ispadanja, sve promašaje, sve padove, sada se vratilo na najljepši mogući način.

Nakon te utakmice protiv Engleza, izbornik Dalić, je u šali rekao da je Hrvatska jedina odigrala osam utakmica na SP, dok su drugi odigrali sedam utakmica.

Došla je nedjelja i finale, Francuzi su i po drugi put bili sretniji, spretniji jer bolji smo bili mi, odigrali smo utakmicu života, ali nam je falilo malo sportske sreće.

Doček Vatrenih

Prekrasne slike poslane su u Svijet, predivno je bilo pratiti to mnoštvo ljudi, sve je bilo lijepo, veličanstveno, za pamćenje. Sve do jednog detalja, do jednog čovjeka, koji je svima upao u oko, a svi su zaboravili da je to želja njih koji su svoje srce ostavili na terenu, cijeloj Hrvatskoj vratili osmjeh na lice, pa onda pustite da im pjeva onaj kojeg oni žele.

Nije prošlo niti tjedan dana, od kako su Vatreni stavili to srebro oko vrata, a naslovi vrište o ostavci izbornika Dalića, hoće, neće, tko ga želi, tko daje više, a i razne ankete su još uvijek aktualne da li je Thompson, trebao biti u autobusu, na krovu istog, za volanom, na pozornici, ispod nje, ili nije uopće trebao biti, na tom mjestu???

Stvarno ne znamo uživati u trenucima koji, su lijepi i koji su nas uveseljavali punih mjesec dana, drugi smo na Svijetu u nogometu, prepustimo se tom lijepom trenutku, i pustimo neka vrijeme pokaže što je najbolje i tko će biti na kojem mjestu.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply