SP RUSIJA 2018. /ZLATKO DALIĆ: Ovo je za nas ponos, jer ne znam koja je zemlja sa manje stanovnika ušla u finale SP-a

SP RUSIJA 2018. /ZLATKO DALIĆ: Ovo je za nas ponos, jer ne znam koja je zemlja sa manje stanovnika ušla u finale SP-a

Hrvatska nogometna reprezentacija izborila je finale SP-a u Rusij. Pobijedila je Engleze 2:1, naravno ponovno u produžecima, ali ovaj puta bez jedanaesterca. Na stadionu Lužniki u Moskvi, pred 78 011 gledatelja, Hrvatska je napisala novu stranicu u svojoj nogometnoj knjizi, i nakon 20 godina napravila korak više.

Izbornika Zlatka Dalića na konferenciji za novinare nakon utakmice, dočekalo je pitanje o 1998. godini i Francuskoj.

-Bio sam na tom SP-u i gledao sam samo tri utakmice u skupini, jer u to doba sam bio aktivan igrač i morao sam se vratiti svojim obavezama. Kako se nebi sjećao tog prvenstva, dvadeset godina pričamo o tom rezultatu i golu Thurama. U nedjelju igramo protiv Francuske kojoj ćemo se “osvetiti” za tu 1998. godinu, šalim se nećemo se mi nikome osvetiti, igrat ćemo svoju igru bez opterećenja.- rekao je Zlatko Dalić.

Publika je ponovno bila dobar vjetar u leđa, u jednom trenutku nadglasa je engleske navijače koji su bili brojniji.

-Navijači su nas nosili cijelo vrijeme, hvala našim navijačima, što su uz nas. Podrške ovih dana stižu sa svih strana, cijela regija, mi šalje poruke, svi su uz nas, ovo što mi radimo to je veliki uspjeh, za naše ljude.- rekao je Dalić.

Vaši igrači su u zadnje tri utakmice, igrali produžetke, kojeg  vi to mađioničara imate, koji im svaki puta vrati snagu za dalje.

-Danas je dvoje igrača imalo jednu nogu, s kakvim ozljedama igraju, neki nebi ni hodali,  i ne žele reći da ne mogu, ne žele izaći iz igre. Ni u nastavku nitko nije želio izaći iz igre, jako sam ponosan na njihov karakter, koji im ne dozvoljava da odustanu, nego se bore.- rekao je Zlatko Dalić.

-Ovakve utakmice, potroše igrače, ali ne želim tražiti alibi u tome. Tko nam kriv što utakmice nismo riješili ranije. Danas ćemo proslaviti malo, a sutra je sve po starom priprema za utakmicu sa Francuzima, koje smo dobro proučili.- rekao je izbornik Dalić.

U utakmici s Engleskom, većina medija Hrvatsku nije smatrala  favoritima i momčadi koja bi mogla doći do finala.

-Ako su rekli da će Engleska pobijediti, to onda nisu stručnjaci. Da znaju, znali bi da je Hrvatska bolja momčad, bez obzira na rano primljeni gol, mi smo bolja momčad od Engleske.  Nismo ih podcijenili analizirali smo ih, radili presing na zadnju liniju, pustili smo da im stoperi vode igru. Rekao sam na poluvremenu, mirno, pas, nema nervoze, gubljenja glave. Igrali smo bolje nego protiv Argentine. Rekao sam im da uživaju u nogometu i oni su uživali. Mi se sa Englezima ponovno susrećemo u devetom mjesecu u Ligi nacija.- rekao je Dalić.

Hrvatska u finalu igra protiv Francuske, prije 20 godina, bilo je polufinale, i tada su slavili Francuzi.

– Dobro smo proučili njihovu igru. Svaka momčad koja dođe do finala je dobra i nema nedostataka. Kada sam postao izbornik, rekao  sam svojim dečkima: “ja vas neću učiti igrati nogomet, to znate, ja ču vam pokazati kako će te doči do cilja!”

Možda je na početku bilo malo nepovjerenja, ali kako je turnir odmicao, sada su moji igrači jači od mene. Rekao sam da će ovaj turnir osvojiti karakterno jaka momčad. Tri puta smo bili u ponoru i stalno smo se dizali. Pogotovo smo to danas pokazali. Mi smo takav narod, ponosni, karakterni, ne predajemo se nikad. – rekao je Zlatko Dalić, i na kraju dodao:  – Ne pamtim da je zemlja sa manje stanovnika kao što je naša došla do finala Svjetskog prvenstva.- zaključio je Dalić.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

 

Leave a Reply