SP RUSIJA 2018./ZLATKO DALIĆ: Ovim finalom smo definitivno ušli u povijest

SP RUSIJA 2018./ZLATKO DALIĆ: Ovim finalom smo definitivno ušli u povijest

Nakon sjajne večeri u kojoj je Hrvatska došla do svog prvog finala na SP-u, izbornik Zlatko Dalić održao je konferenciju za novinare, na kojoj je se ponovno osvrnuo na sjajan uspjeh svoje momčadi.

-Hvala na čestitkama, mislim da smo jučer zasluženo pobijedili Englesku, bili smo bolja momčad. Bez obzira što su nas engleski mediji i reprezentacija podcijenili. Mi smo imali sinoć dodatni motiv da dođemo do pobjede i polufinala.- rekao je izbornik Dalić.

Izborniku se postavilo pitanje o Francuzima, o njihovom izborniku, koji je prije dvadeset godina bio dio momčadi koja je na tom SP-u osvojila zlato, kome će biti teže, u nedjelju.

-On zbog toga nije u prednosti jer već ima zlato, a ja se borim za prvo zlato. Moj motiv je veći, u finale su ušle dvije najbolje momčadi i to posve zasluženo. Bit će to naša najzahtjevnija utakmica. Francuzi su pokazali drugačiji stil igre, pokazali su da se znaju braniti i da su jako opasni iz kontre i polukontre. Neće biti to nimalo lagano spriječiti s obzirom da su i Griezmann i Mbappe jako opasni, ali na način na koji igramo možemo ih zaustaviti.- rekao je Zlatko Dalić, te osvrnuo na svoj trenerski put: -Ne sramim se reći da  sam puno naučio od Blaževića, a sada je učenik nadmašio učitelja. On je 1998. osvojio broncu, a ja sada imama najmanje srebro. Kroz karijeru sam radio sa 10 trenera i uvijek sam nešto bilježio, pamtio, gledao, ali sam izgradio svoj stil. Uvijek sam kroz život išao težim putem i uvijek sam se izborio. Nisam želio ostati u Hrvatskoj i biti prosječan trener koji traži milostinju. Otišao sam u svijet gdje je bilo moguće, u Europi nas ne respektiraju premda hrvatski treneri rade sjajne stvari. Krenuo sam od najmanje kluba, u azijskoj ligi, a dogurao sam  do nagrade za najboljeg azijskog trenera. Vodio sam dva možda i najveća azijska kluba Al-Ain i Al Hilal, a to se ne može podcjenjivati. – rekao je izbornik Zlatko Dalić.

Hrvatska nogometna reprezentacija dogurala je do finala SP-a, a u državi nema pošteni stadion na kojem bi mogla igrati normalnu utakmicu, isto tako prije početka ovog natjecanja, oko reprezentacije nije bila baš dobra atmosfera.

-Uvijek sam pozitivan i optimist,  cijelo vrijeme sam sve negativnosti micao od reprezentacije. Previše je negative bilo oko nas, kult reprezentacije je bio gotovo srušen, bilo je i bojkota. Sada četiri milijuna ljudi slavi, navijači su se vratili i ako sam samo za djelić te sreće zaslužan ponosan sam na to.- rekao je Zlatko Dalić.

-Imali smo najteži put i Hrvatska će postati prva momčad koja je na svjetskim prvenstvima odigrala osam utakmica. Međutim, nije me strah jer što je nama teže mi smo bolji. Jednom u životu se igra finale i i bit će nam jako teško, ali vjerujem da ćemo snaći snage, motiva i energije da budemo dobri u finalu. Po tom pitanju je Francuska u prednosti. Ušli smo uz bok velikana i ovim finalom smo definitivno ušli u povijest. Ali kada pogledamo uvjete u kojima radimo i egzistiramo, onda smo svjetsko čudo i fenomen.- rekao Dalić.

Dalić je izrekao koju mu je želja, vezana  za Luku Modrića, na ovom SP-u.

– Volio bi da na kraju ovog prvenstva Luka Modrić, dobije Zlatnu loptu. U klupskoj karijeri je osvojio sve što se može osvojiti. Sjajan je igrač i mislim da je svojim igrama u Rusiji zaslužio nagradu.- rekao je izbornik.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

 

 

 

 

Leave a Reply