Izaslanstva Zagreba i Sankt Peterburga o jačoj gospodarskoj suradnji

Izaslanstva Zagreba i Sankt Peterburga o jačoj gospodarskoj suradnji

U povodu 50. obljetnice prijateljstva Zagreba i Sankt Peterburga u službenom posjetu Zagrebu boravi veliko gospodarsko-kulturno izaslanstvo, na čelu s guvernerom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom, koje je s vodstvom Zagreba u petak razmatralo mogućnost uspostave jače gospodarske suradnje.

U gradskoj palači Dverce u petak je održan službeni sastanak delegacija dvaju gradova, a razgovaralo se o suradnji na području komunalnog i vodnog gospodarstva, te informacijskih i novih tehnologija, priopćeno je iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika.

Uz Potlavčenka u Hrvatsku je stiglo pedesetak poslovnih ljudi, predstavnika većih kompanija iz sektora infrastrukture, energetike i bankarstva.

“Danas smo se posebno dotakli tema i projekata koji se tiču komunalnog gospodarstva, a suradnju ćemo posebno nastaviti na području vodnog gospodarstva. Radit ćemo na zajedničkim projektima i u području informacijskih tehnologija. Oba grada posjeduju veliko iskustvo koja ćemo razmijeniti”, istaknuo je guverner nakon sastanka te dodao kako je treći pravac suradnja na području razvoja novih tehnologija. “Ne samo informacijskih, nego i na farmaceutskom području”, dodao je Potlavčenko u izjavi medijima nakon što je s  gradonačelnikom Milanom Bandićem u Dvercu potpisao Promemoriju.

Guverner je naglasio kako se uvijek dobro osjeća u hrvatskom glavnom gradu koji je izuzetno lijep i jedan je od kulturnih centara Europe.

Bandić je u izjavi istaknuo kulturne projekte koje su zadnjih nekoliko godina razmijenila dva grada.

“Posebno sam ponosan na naš zadnji veliki kulturni projekt – izložbu o Katarini Velikoj koja zavrjeđuje posebnu pozornost i zahvalu svim građanima St. Peterburga”, rekao je te dodao kako na jesen planira posjetiti Moskvu i Beslan kao njegov počasni građanin.

U  proteklih 18 godina uspio sam stvoriti takve prijateljske odnose s guvernerom Poltavčenkom i brojnim dužnosnicima iz Ruske Federacije te se osjećam kao pravi prijatelj ruskog naroda, rekao je Bandić te ustvrdio kako je  “to dobro i za Zagreb i za Hrvatsku, za regiju, ali i za sve nas”.

Prije susreta u palači Dverce jutros je u hotelu Westin održan poslovni doručak predstavnika ruskih i hrvatskih gospodarstvenika i predstavnika Gradske uprave Grada Zagreba  na kojem su se prisutnima obratiti guverner Poltavčenko, gradonačelnik Bandić i veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov.

Domaćin i njegov gost sinoć su nazočili izvedbi baleta Don Quijote  u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Balet je izvelo prestižno  Državno baletno kazalište Leonid Jakobson iz Sankt Peterburga  u povodu obilježavanja 50. obljetnice prijateljstva dvaju gradova.

Tekst: HINA

Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK

Leave a Reply