GRADSKA SKUPŠTINA: Gradske zastupnike dočekali nezadovoljni radnici Diokija i Kamenskog

GRADSKA SKUPŠTINA: Gradske zastupnike dočekali nezadovoljni radnici Diokija i Kamenskog

Na današnjoj 12. Sjednici zagrebačke Gradske skupštine, nalazi se samo  jedna točka dnevnog reda,  prijedlog gradonačelnika Milana Bandića da se stavi izvan snage odluka Skupštine o otkupu dijela radničkih tražbina za trgovačka društva u stečaju.

Ispred Skupštine grada Zagreba je prije početka sjednice 50-ak radnika Diokija i Kamenskog izrazilo nezadovoljstvo zbog Bandićevog prijedloga da se stavi van snage zaključak Skupštine o otkupu dijela radničkih tražbina za trgovačka društva u stečaju.

Gradska zastupnica Katarina Peović Vuković (Radnička fronta) je istaknula da zaključak koji je Skupština izglasala nije u sukobu sa stečajnim zakonom i da taj pravni argument ne stoji. Skupštinska odluka da Grad radnicima tvrtki u stečaju, koje su platile komunalnu naknadu, može u visini te naknade isplatiti tražbine, direktni je odnos Grada s radnicima i nije u vezi sa stečajnim zakonom, rekla je. Tvrdnje da je izglasana odluka bila nedorađena, da se ne znaju relevantni podaci, zbog čega je HDZ nije podržao također ne stoji, rekla je i naglasila da je Lijevi blok podatke o tome koje su tvrtke platile komunalnu naknadu dobio još u siječnju. 

Zdravko Rumenović, bivši radnik Diokija, rekao je da očekuje da gradski zastupnici razumiju da i mali dio sredstava u nestašici dobro dođe radnicima i da to ne bi oštetilo proračun i građane Zagreba. “Mislim da to mora shvatiti i ‘Stranka rada i solidarnosti BM 365’ i sam Bandić, koji propagira svoju socijalnu osjetljivost,” poručio je.

Iznos komunalne naknade za Dioki je 2.400.000 kuna na 553 vjerovnika, odnosno radnika koji potražuju svoje plaće, a za Kamensko 2.900.000, za 750 do 800 vjerovnika, rekao je.

Bivša radnica nekadašnjeg Kamenskog Danica Sabljak rekla je da je došla dati potporu radnicima Diokija, da bar nešto dobiju. Mi nismo dobili naše plaće, rekla je i dodala da svi, od vrha vlasti do gradonačelnika, misle samo na svoju korist. “Nemamo se čemu nadati,” rekla je.  

Tekst: HINA

Foto:Mario ĆUŽIĆ/ilustracija

Leave a Reply