GRADSKA SKUPŠTINA: 12. Sjednica, sa samo jednom točkom dnevnog reda, nastavlja se sutra

GRADSKA SKUPŠTINA: 12. Sjednica, sa samo jednom točkom dnevnog reda, nastavlja se sutra

Ovog puta Gradski zastupnici nadmašili su sami sebe u svom radu, i  demonstrirali kontinuitet nastavka sjednice, bez obzira što se na dnevnom redu našla samo jedna točka dnevnog reda.

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine, koja je u utorak popodne bila sazvana samo s jednom točkom dnevnog reda, o prijedlogu gradonačelnika Milana Bandića da se stavi izvan snage odluka Skupštine o otkupu dijela radničkih tražbina za trgovačka društva u stečaju, prekinuta je nakon tri sata rasprave zbog nedostatka kvoruma i nastavit će se u srijedu u 9 sati.

Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) je rekao da su na sjednici nazočna 22 gradska zastupnika, što znači da nemaju kvoruma.

“Dakle, vidjeli ste opet bahatost i bezobrazluk onih koji su izabrani od strane građana, a predstavljaju opoziciju. Vidjeli ste da kad shvate da nemaju argumenata, da njihovi zaključci i prijedlozi ne mogu proći, onda oni ruše kvorum”, izjavio je  Mikulić novinarima nakon prekida sjednice. “Na žalost oporbe sutra ćemo imati kvorum i donijet ćemo sve one zaključke za koje mislimo da bi ih trebalo donijeti”, poručio je.

Komentirajući na upit novinara prosvjed radnika Diokija i Kamenskog ispred Gradske skupštine, Mikulić je rekao da je prosvjed pravo svakoga da iskazuje svoje neslaganje. “Prema tome, ljudi su prosvjedovali, iznijeli su svoje neslaganje, to je jednostavno jedan od oblika demokracije,” rekao je.

Na pitanje hoće li HDZ ili netko iz vlasti izaći sada sa svojim prijedlogom da se riješi problem radnika, Mikulić je rekao da je HDZ i na nacionalnoj razini kao Vlada izašao s prijedlogom kako riješiti problem blokiranih. “Prema tome, mi to radimo svaki dan i dajemo prijedloge. Što se tiče ovog dijela u Skupštini, mi jedino što možemo, možemo glasovati o prijedlogu gradonačelnika o obustavi ovog Zaključka koji je bio donesen”, poručio je Mikulić.

Gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić novinarima je rekao da je kvorum srušen odlukom svih oporbenih zastupnika zato što se određeni zastupnici HDZ-a nisu pojavili na sjednici i što određeni zastupnici također iz vladajuće koalicije nisu u tom trenutku bili u dvorani, “a uslijed ponašanja predsjednika Gradske skupštine koje je bilo potpuno neprihvatljivo”. “Mikulić se danas ponašao praktički kao rimski car. Kada nema originalnog rimskog cara Milana Bandića onda tu ulogu preuzima predsjednik Skupštine Andrija Mikulić”, rekao je Mišić.

 Tomašević: Novca za kumove ima, za radnike nema

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!), predsjednik Kluba zastupnika Lijevog bloka, koji je bio predlagač spomenute skupštinske odluke koju Bandić želi staviti van snage, rekao je kako je očito da Skupština počinje raditi vrlo opasne presedane.

“Gradonačelnik jedan zaključak koji mu se nije svidio samo zato što ga on nije usvojio, jer ne može nitko biti socijalno osjetljiviji od njega i biti gazda u ovom gradu koji će nešto zadužiti gradonačelnika da napravi, a to je Skupština učinila, odlučio je sabotirati na svaki način ovaj prijedlog… I na kraju je zloupotrijebio ovlasti i mimo Zakona o lokalnoj samoupravi, budući da se ovdje ne radi o općem aktu, odlučio ga obustaviti od primijene i tražio sjednicu Gradske skupštine.

Zaključak gradonačelnika je protuzakonit jer Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi, na koji se poziva, daje mogućnost da obustavi od primjene zaključak za koji smatra da je protuzakonit samo ako se radi o općem aktu, a ovo je pojedinačni akt, istaknuo je Tomašević. U našem zaključku zadužuje se  gradonačelnika da u roku od 30 dana predloži akt kojim će se riješiti slučaj radnika i otkupiti njihova potraživanja, kazao je.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ilustracija

Leave a Reply