PARK MAKSIMIR: Obilježavanje Dana bioraznolikosti

PARK MAKSIMIR: Obilježavanje Dana bioraznolikosti

U subotu 19. svibnja 2018. godine od 11,00 do 17,00 sati u parku Maksimir očekuje bogat zabavno edukativni program

Povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Javna ustanova Maksimir organiziraju edukativno zabavni program – Dan bioraznolikosti.

U sklopu događanja u subotu 19. svibnja 2017. godine od 11,00 do 17,00 sati u Parku Maksimir bit će održane brojne radionice, interaktivne igre i izložbe na otvorenom te ćeprisutni moći naučiti ponešto o važnosti očuvanja okoliša i prirodne raznolikosti kao i o odgovornom ponašanju i odnosu prema prirodi

U sklopu Dana bioraznolikosti bit će održane edukativne ture: Tko gmiže po parku Maksimir?, Mali grabežljivci, Maksimirski letači, Invazija na Maksimir, U potrazi za biljnim vrstama. U Paviljonu jeke djeci predškolske i školske dobi približit će se tematika zašite okoliša i prirode, te klimatskih promjena kroz „virtualni muzej“ Diverterra. WWF  Adria ove godine na proslavu Dana biološke raznolikosti dolazi uz poruku da svatko osobno može djelovati na oporavak morskih vrsta i pomoći da i buduće generacije imaju dostatan izvor proteina iz mora.

U suradnji s Hrvatskim geološkim društvom bit će održana georadionica Krš i lom dok će stručnjaci iz Hrvatskih voda demonstrirati kako radi mini pokretni laboratorij u čemu će se djeca i odrasli moći i sami okušati.

Na štandu kampanje „Za ljepšu našu“ djeca će moći zaigrati Kantometi/ili igru Čovječe ne kupuj sve te na zabavan način naučiti kako smanjiti nastanak otpada i kako odvajati otpad. Osim toga, kroz igru Abrakadabra – pretvori se i radionicu o ponovnoj upotrebi svi posjetitelji moći će saznati kako od svakodnevnih otpadnih stvari napraviti korisne predmete.

Svoje aktivnosti u Maksimiru predstavit će i svih osam nacionalnih parkova i jedanaest parkova prirode  koji će zainteresirane upoznati s bogatstvima biljnog i životinjskog svijeta u parkovima kao i aktivnostima i ponudom.

U Parku Maksimir u sklopu dana bioraznolikosti bit će održane i brojne druge radionice među ostaloga i likovna te izložbe duž aleje parka Maksimir.

Uz organizatore, u obilježavanju Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici HrvatskojsudjelujuHrvatske vode, Zoološki vrt grada Zagreba, WWF Adria, Udruge BIOM i Hyla, Hrvatsko geološko društvo, županijske i lokalne javne ustanove za zaštitu prirode i brojni drugi.

Međunarodni dan bioraznolikosti, koji se obilježava 22. svibnja, proglasili su Ujedinjeni narodi kako bi upozorili na bioraznolikost kao globalnu vrijednost od neprocjenjivog značenja za sadašnje i buduće naraštaje. Istog dana Republika Hrvatska obilježava Dan zaštite prirode, proglašen još 2003. godine.

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply