8. sjednica Vijeća za prevenciju Grada

8. sjednica Vijeća za prevenciju Grada

U zgradi Gradske uprave Grada Zagreba održana je 8. sjednica Vijeća za prevenciju Grada Zagreba koju je sazvao i vodio gradonačelnik i predsjednik Vijeća Milan Bandić.

Vijeće je razmatralo i prihvatilo prijedlog Policijske uprave zagrebačke da se ponovo tiska i distribuira građanima grada Zagreba letak sa savjetima vezanim uz prevenciju provalnih krađa u domove Siguran dom, zbog toga što se krađe češće događaju u ljetnim mjesecima.

Zbog nadolazeće ljetne turističke sezone, Vijeće je podržalo i prijedlog da se info-centrima Turističke zajednice grada Zagreba, policijskim postajama i predstavnicima privatnih iznajmljivača, ponovo tiska i distribuira letak Sigurni na odmoru,  koji je prvenstveno namijenjen turistima zbog prevencije mogućih krađa.

Posebna točka dnevnoga reda bila je prezentacija rezultata evaluacije programa prevencije zlouporabe opojnih droga na području grada Zagreba. Naime, Policijska uprava zagrebačka i Grad Zagreb, preko Gradskog ureda za zdravstvo, već dugi niz godina provode preventivni program pod nazivom Zajedno više možemo koji se sastoji od četiri potprograma (Mogu ako hoću 1, Prevencija i alternativa, Mogu ako hoću 2 i Sajam mogućnosti te Ne, zato jer ne).

Glavni cilj ovih programa je pomoći mladima u donošenju ispravne odluke u trenutku kada dođu u doticaj sa sredstvima ovisnosti. Rezultati evaluacije programa prevencije zlouporabe opojnih droga, koja je provedena na 1382 ispitanika (959 učenika, 397 roditelja i 26 predstavnika nastavnog osoblja), pokazuju zadovoljstvo programima prevencije (prosječna ocjena 8 na skali od 1 do 10). S obzirom na pozitivnu reakciju, Vijeće je podržalo preporuke što proizlaze iz evaluacije, a to su: nastavak provođenja preventivnih programa, nastojanje da se roditelji više uključe u programe, rad na ostvarivanju što više pozitivnih kontakata policije i djece, te upoznavanju djece i roditelja s kontakt policajcima.

Policijska uprava zagrebačka upoznala je članove Vijeća sa sigurnosnim pokazateljima za područje grada Zagreba u 2017., a oni su najbolji od osamostaljenja Republike Hrvatske. Gradonačelnik je ponovio da se sigurnost u Zagrebu piše velikim slovom te da  tome pridonosi činjenica da se u Zagrebu živi na način da se poštuje multinacionalnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost.

Foto ARHIVA/ZNA/Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply