Zagreb: Sjećanje na Zagrepčane stradale u raketiranju grada 1995. godine

Zagreb: Sjećanje na Zagrepčane stradale u raketiranju grada 1995. godine

Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih i predstavnici Udruge civilnih žrtava grada Zagreba i Zagrebačke županije položili su u srijedu vijenac i zapalili svijeću na Trgu svibanjskih žrtava 1995. u znak sjećanja na sugrađane stradale u raketiranju Zagreba početkom svibnja 1995. godine.

U raketnim napadima na civilne ciljeve u Zagrebu, koji su bili odmazda za vojni poraz pobunjenih Srba tijekom Operacije Bljesak, projektili su 2. svibnja pali na križanje Vlaške i Draškovićeve ulice (današnji Trg svibanjskih žrtava 1995.), a dan nakon toga i na Dječju bolnicu u Klaićevoj, pokraj Hrvatskog narodnog kazališta, na park Zrinjevac te pokraj Doma umirovljenika Centar.

“Ovih se dana prisjećamo uspješne vojno-redarstvene akcije Bljesak, ali i odmazde Jugoslavenske vojske nad velikim gradovima, među kojima je bio i Zagreb. U napadu je poginulo sedam, a ranjeno više od 200 civila. Civilne žrtve, naši sugrađani položili su živote za našu domovinu i najmanje što možemo učiniti je da ih se na današnji dan prisjetimo i s njihovim obiteljima položimo vijenac”, rekla je Pavičić Vukičević.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply