GRADSKA SKUPŠTINA: Zbog nedostatka kvoruma prekinuta sjednica, Mikulić optužio SDP

GRADSKA SKUPŠTINA: Zbog nedostatka kvoruma prekinuta sjednica, Mikulić optužio SDP

Zbog nedostatka kvoruma u zagrebačkoj Gradskoj skupštini prekinuta je u srijedu popodne 11. sjednica Skupštine, a njezin predsjednik Andrija Mikulić (HDZ) najavio je nastavak zasjedanja u ponedjeljak 7. svibnja, a za nedostatak kvoruma i destruktivni rad optužio je oporbeni SDP.

Predsjednik Gradske skupštine je oglasio prekid na 13. točki dnevnog reda od predviđenih 54 ove sjednice koja je počela 26. travnja, a nastavljena danas.

Mikulić je novinarima rekao da je morao prekinuti sjednicu jer nije bilo kvoruma, te je za opstruiranje rada Skupštine optužio gradske zastupnike SDP-a.

“Svaki puta kad nemate kvoruma, morate prekinuti sjednicu. Vidjeli ste da veliki dio oporbenih zastupnika opet ne sudjeluje u radu, oni jednostavno iskorištavaju ako netko od strane pozicije nije tog trena u vijećnici. Vidjeli ste ponovno danas po ne znam koji put, da zastupnika SDP-a nije bilo”, rekao je Mikulić.

Mikulić: Destruktivan rad SDP-a

“Prema tome, oni su ti koji jednostavno destruktivno rade i ne žele da se na normalan, kvalitetan način, učinkovit način održavaju sjednice Gradske skupštine, a ovo su teme koje su vrlo bitne, vrlo bitne točke gdje se radi o vrlo velikim iznosima što se tiče vezano za naše sugrađane koji uplaćuju poreze i prireze. Dakle, ovdje se putem odluka taj novac distribuira. Evo, vidjeli ste da predstavnika SDP-a nema. Dakle, oni jednostavno opstruiraju rad Skupštine”, rekao je Mikulić.

Kaže da je određivao stanke kako bi se moglo nastaviti s radom skupštinske sjednice jer misli da nije dobra poruka prema sugrađanima da jedna sjednica traje nekoliko dana.

“Dakle, to je vrlo neozbiljno od strane onih koji to opstruiraju”, zaključio je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić.

Tijekom današnjeg zasjedanja gradski zastupnici su odali počast minutom šutnje žrtvama raketiranja Zagreba 2. i 3. svibnja 1995. godine.

U raspravi o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopuni Odluke o određivanju poslova javne rasvjete koji se financiraju iz proračuna Grada Zagreba oporbeni zastupnici imali su niz primjedbi poput onih zašto poslove održavanja javne rasvjete ne obavlja Zagrebački holding.

Tijekom rasprave predsjednik Gradske skupštine je prvo oglasio stanku od 10 minuta, no i nakon isteka tog roka nije bio dovoljan broj zastupnika u vijećnici te je proglašen prekid zasjedanja do ponedjeljka, 7. svibnja.

Inače, Gradska skupština je do prekida izglasovala i prijedlog odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgajatelja prema kojoj Grad u skladu s pronatalitetnom politikom novčano pomaže roditeljima odgajateljima.

Također, Skupština je na prijedlog predlagatelja, gradonačelnika Zagreba, odbacila točku dnevnog reda o Dopunama odluka o izvršavanju proračuna Grada Zagreba za 2018. vezano uz pomoć blokiranim građanima, a s obrazloženjem da je na hrvatskoj Vladi da zakonski pomogne građanima u blokadi.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević objašnjavajuči razlog povlaćenja te točke s dnevnog reda kazala je kako Grad Zagreb podržava stav Udruge gradova da se problem blokiranih ne rješava preko proračuna jedinica lokalne uprave i samouprave. I ona je iskazala nezadovoljstvo takvim stanjem rekavši da se ta točka povlači do novog zakona koji će regulirati pitanje blokiranih.

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine nastavlja se 7. svibnja u 9 sati.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply