GRADSKA SKUPŠTINA: Prijedlog plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba, ili će biti povučen s dnevnog reda ili se neće izglasati

GRADSKA SKUPŠTINA: Prijedlog plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba, ili će biti povučen s dnevnog reda  ili se neće izglasati

Po prvi puta većina u Gradskoj skupštini neće moći izglasati željeni prijedlog o planu gospodarenja otpadom jer jedan od koalicijskih partnera ostat će suzdržan, a oporba će biti protiv prijedloga.

-Mi nećemo podržati plan o gospodarenju otpadom, a kako će vodeća koalicija glasati nije naš problem time neka se bavi gradonačelnik. Dok je naša briga da Grad Zagreb, ima dobar i suvisli plan gospodarenja otpadom. Grad Zagreb je 2001. godine ostao bez lokacije gdje bi se zbrinjavao otpad, gradonačelnik uporno traži krivca u drugima, a ne vidi da je to njegova krivica.- rekla je Anka Mrak Taritaš.

Zbog novog Plana gospodarenja otpadom, odlagalište Prudinec prema stanju iz listopada 2017. je napunjeno 2,12 mil. kubnih metara, a ovom dinamikom bi se do kraja 2029. godine popunilo 2,06 mil. kubnih metara odnosno 97% trenutno slobodnog kapaciteta. Može se  zaključiti kako, uz smanjenje trenutne količine odloženog otpada po godišnjoj stopi 10 %, odlagalište Prudinec ima kapacitet za ugradnju otpada do kraja 2029. godine.

-Klub zastupnika Lijevog bloka ne može podržati ovaj plan. Ono što nas posebno smeta je rok zatvaranja odlagalište Jakuševec – Prudinec, prvo se trebao zatvoriti 2010. godine, pa nije zatvoren, zatim 2015, i zadnja je bilo 2018. godine, međutim i to će se prekršiti. Sada u novom Planu gospodarenja otpadom, nema roka gdje se on zatvara, nego je rok produžen na još deset godina, iz tog razloga prijedlog nećemo podržati.- rekao je Tomislav Tomašević.

Klub HDZ-a ostat će suzdržan kod izglasavanja Plana o gospodarenju otpadom.

-Klub zastupnika HDZ-a, ostat će suzdržan kod glasovanja , jer plan nije onakav kakav bi trebao biti, nije dobro odrađen, na terenu. Predlagatelj ima priliku povući točku s dnevnog reda, a ako se točka ne izglasa, ona će ponovno biti na dnevnom redu na jednoj od sjednica Gradske skupštine.- rekao je Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply