Zagrebački HNS protiv predloženog plana gospodarenja otpadom

Zagrebački HNS protiv predloženog plana gospodarenja otpadom

Iz zagrebačkog HNS-a u  poručuju da neće podržati Plan gospodarenja otpadom kakav je predložen za sutrašnju sjednicu Gradske skupštine i pozivaju gradonačelnika i Gradsku upravu da ga povuku s dnevnog reda.

HNS u priopćenju ocjenjuje da predloženi Plan gospodarenja otpadom uopće ne uvažava zahtjeve građana, odnosno potpuno ignorira njihove prijedloge.

Tako su građani Podsuseda u utorak prosvjedovali protiv plana kojim se predviđa pretvaranje bivše tvornice cementa u pogon za prihvat, obradu i skladištenje građevinskoga otpada. Isto tako, mještani zagrebačke Brezovice, gdje Grad Zagreb želi izgraditi kompostanu, na nedavnim okupljanjima i potpisivanjem peticije jasno su poručili da je ne žele u svom dvorištu.

HNS poručuje kako je nedopustivo da se za kompostanu i skladištenje građevinskog otpada uopće nisu razmotrile, niti predložile, alternativne lokacije.

Predloženi plan, kažu, ne odgovara na ključna pitanja – koje tehnologije se planiraju upotrijebiti i koliko će to stajati.

Stoga pozivaju gradonačelnika Milana Bandića i Gradsku upravu da Plan gospodarenja otpadom povuku sa sjednice Gradske skupštine, uz ponovno otvaranje javne rasprave koja će se provesti u suradnji s mjesnom samoupravom i sugrađanima.

Jedino na takav način, u suradnji i argumentima, a ne nametanjima loših rješenja, možemo doći do kvalitetnog Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba, poručuju iz zagrebačkog HNS-a.

Tekst: HINA

Foto: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply