Budućnost knjige, ovogodišnja tema Noći knjige

Budućnost knjige, ovogodišnja tema Noći knjige

Svečano lansiranje Noći knjige 2018. započet će  23.4.2018. u 12 sati, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Zagreb, predstavljanjem najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj, ovogodišnja tema Noći knjige je Budućnost knjige.

Uoči samog lansiranja Noći knjige 2018. bit će dodijeljene i nagrade pobjednicima likovnoga natječaja za djecu “Ubaci knjigu u vremenski stroj!”, koji je organiziran s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, a na temu budućnosti knjige. Kako djeca vide budućnost knjige te kako bi mogla izgledati knjiga koju bi budući Zemljani željeli čitati? Odabrani radovi bit će tijekom mjeseca svibnja digitalizirani i predstavljeni u posebnoj virtualnoj izložbi na stranicama Noći knjige.

Temom se željelo potaknuti publiku, čitatelje, sudionike, medije i širu javnost na promišljanje o izazovima koje pred knjigu postavlja razvoj suvremene tehnologije te na istraživanje o povezanosti knjige i čitanja sa znanošću, izumima, inovacijama, novim formatima i tehnologijama. Umjesto okretanja prošlosti, obilježavanja obljetnica rođenja ili smrti velikana pisane riječi, u središtu zanimanja je i pitanje kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče (npr. pod utjecajima društvenih mreža), koje su poteškoće koje ju prate te njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanjem.

Svoje kreativne odgovore na ova pitanja ponudili su brojni sudionici, njih preko 625 (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, bolnice, muzeji, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) koji su pripremili preko 1130 različitih programa (i prodajnih akcija), koji će se održati u čak 284 grada i mjesta širom zemlje (s najvećim brojem programa u Zagrebu – 275).

Foto: ZNA/ilustracija

Leave a Reply