HZZO: KBC-u Sestre milosrdnice predane 32 umjetne pužnice

HZZO: KBC-u Sestre milosrdnice predane 32 umjetne pužnice

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) priopćio je kako su u srijedu Kliničkom bolničkom centru (KBC) Sestre milosrdnice predane 32 umjetne pužnice, ukupne vrijednosti oko 3 milijuna kuna, a među njima je 13 pužnica za jako malu djecu, 15 pužnica za djecu, adolescente i odrasle, te četiri pužnice za starije osobe.

U KBC-u Sestre Milosrdnice djeluje Referentni centar za kohlearnu implantaciju, kirurgiju nagluhosti i gluhoće s timom vrhunskih stručnjaka. Od 1999. godine sredstva za pužnice prikupljala su se putem humanitarnih akcija, a od 2004. godine do danas umjetne pužnice financira HZZO. Do sada je u Hrvatskoj u 22 godine ugrađeno 680 umjetnih pužnica.

Prva umjetna pužnica u Hrvatskoj je ugrađena 1996. godine na Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestre Milosrdnice, a potom su uslijedile ugradnje i u drugim centrima, KBC-u Zagreb, KBC-u Split, KBC-u Rijeka i KBC-u Osijek.

Umjetne pužnice nabavljene su od tri tvrtke: Medical Intertrade d.o.o., Media d.o.o. i Incite kod d.o.o.

“Utvrđivanje postojanja medicinske indikacije i davanje odobrenja za ugradnju slušnih implantata isključivo je u nadležnosti struke, odnosno Povjerenstva za ugradnju umjetne pužnice i implantata za srednje uho pri KBC-u Sestre milosrdnice. Kandidati se boduju prema utvrđenim kriterijima te se formira lista osiguranih osoba temeljem koje se dodjeljuju pužnice, s time da djeca imaju prioritet”, navodi se u priopćenju HZZO-a.

Tekst: HINA

Foto: ZNA/ilustracija

Leave a Reply