Tour of Croatia najljepša je razglednica Hrvatske u svijetu

Tour of Croatia najljepša je razglednica Hrvatske u svijetu

Međunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia održat će se četvrtu godinu zaredom, od 17. do 22. travnja, kroz šest etapa, na trasi dužoj od 1000 kilometara kroz cijeli teritorij Republike Hrvatske.

Riječ je o jednom od zaista najznačajnijih sportskih događaja godine, potvrđuje i unaprjeđenje u 2. HC kategoriju od strane Svjetske biciklističke organizacije (UCI) te interes brojnih biciklističkih timova i medija koji će sliku iz Hrvatske prenositi na čak šest kontinenata. Ove godine još zahtjevnija utrka ugostit će 20 timova, među kojima i one iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetske biciklističke organizacije (UCI), a to su Bahrain Merida Pro Cycling Team, Astana Pro Team i Trek Segafredo.

Organizator utrke je agencija Top Sport Events, koju predstavlja Vladimir Miholjević, ujedno i direktor utrke, a uoči početka organizirano je i službeno predstavljanje etapa, timova i ostalih aktualnosti za predstavnike partnera i medija. Bila je to prilika da svoje dojmove o Tour of Croatia kažu i neki od glavnih partnera projekta pa su se tako organizatorima na konferenciji pridružili dr.sc. Tomislav Madžar, posebni savjetnik Predsjednice RH za zdravstvo i sport koji je uzvanike pozdravio uime Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Darko Vučić, načelnik Sektora za razvoj športa u Središnjem državnom uredu za šport koji je došao uime državne tajnice Janice Kostelić, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, Milan Pavelić, pročelnik Gradskog ureda za sport i mlade koji okupljene pozdravio uime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, dr.sc. Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije te Ivica Žigić, direktor Sektora za korporativne komunikacije Hrvatske elektroprivrede (HEP d.d.).

„Ovogodišnje izdanje utrke Tour of Croatia bit će po mnogočemu uzbudljivije i atraktivnije od prethodnih. U ime cijelog organizacijskog tima želim zahvaliti svim partnerima i sponzorima na podršci i razumijevanju jer bez njih ovog projekta ne bi ni bilo. Posebna zahvala ide premijeru g. Andreju Plenkoviću i Vladi Republike što su prepoznali projekt, i što prepoznaju sportaše i ostale sportska događanja širom Republike Hrvatske koja u najboljem svjetlu predstavljaju Republiku Hrvatsku u svijetu i stvaraju platformu za bavljenje sportom novim naraštajima promotora naše zemlje. Organizacijski, uvijek se trudimo biti još bolji pa smo tako posebno sretni što će između etapa transferi biti minimalni te će biciklističke ekipe imati dovoljno vremena za kvalitetnu regeneraciju i pripremu sljedećih etapa. Utrka rutom prolazi kroz brojne parkove prirode i nacionalne parkove i ponosni smo što ćemo te hrvatske dragulje prezentirati natjecateljima i cijelom svijetu“, izjavio je Vladimir Miholjević, direktor utrke. Najavio je i brojne novosti ovogodišnjeg izdanja, među kojima se ističe program namijenjen djeci, u sklopu kojeg će učiti o važnosti recikliranja, a u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Po treći put, Tour of Croatia starta u Osijeku, a ova uvodna etapa, dužine 227 kilometara zahtjevnija je od prethodnih, a uspon na PP Papuk biciklistima će predstavljati jednu novinu koja će fizički otežati put ka Koprivnici. Cilj na koprivničkom Zrinskom trgu bit će savršen završetak ove etape.

Najduža etapa počinje u Karlovcu, gradu na četiri rijeke, gdje će doći do NP Plitvička jezera, a nakon toga slijedi uspon na PP Velebit,  cilj etape je u Zadru.

Treća etapa, starta u Trogiru, a završava na PP Biokovu na vrhu Sv. Jure.

Četvrta etapa starta u Starigradu, a koncentraciju biciklistima zasigurno će „remetiti“ ljepote NP Paklenica. Cilj etape je na glavnom gradskom trgu u Crikvenici.

Peta etapa kraljevska je etapa ovogodišnje utrke jer u svojih 155 kilometara krije 3.300 m visinske razlike i dodatnog penjanja s rive u Rapcu do centra starog Grada Labina gdje će biti službeni start. Biciklisti će Korzom proći kroz Rijeku te nastavljaju prema Opatiji boreći se za pozicije prije završnog uspona od 15 km i 922 m visinske razlike od Ičića do Poklona. Posljednja etapa ona je između Samobora i Zagreba. Završna dva kruga u Zagrebu, s ciljem na Trgu sv. Marka.

Utrku će svakodnevno prenositi Hrvatska radiotelevizija s 11 sati televizijskog prijenosa uživo te kroz ukupno tri sata sažetaka. Izravan prijenos bit će emitiran i na Eurosport, a TV prijenos će, zahvaljujući suradnji s A.S.O.-om, emitirati brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih će neke Tour prenositi i uživo.  Tako će najljepša razglednica iz Hrvatske ponovo obići svijet. Za tehnički dio prijenosa angažirana je španjolska produkcijska kuća ISB, inače izvršna producentska kuća na zadnjih 12 Olimpijskih igara, koja će utrku snimati kamerama u vožnji te uz korištenje jednog posebnog snimateljskog helikoptera koji će pratiti utrku iz zraka.

Foto: HINA/ Tomislav PAVLEK

Leave a Reply