Na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Dubravi osvanula crvena zvijezda

Na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Dubravi osvanula crvena zvijezda

U zagrebačkoj Dubravi u srijedu ujutro je na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima osvanuo grafit u obliku crvene zvijezde, što je Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara nazvala još jednim u nizu protuhrvatskog djelovanja kojim se udara izravno na temelje slobodne demokratske hrvatske države i to simbolima agresora koje su pobijedili hrvatski branitelji.

Zagrebačka policija, kojoj je slučaj prijavljen oko 7,20 sati, na spomeniku je, u Ulici Dubrava, zatekla grafit neprihvatljiva sadržaja  zbog čega utvrđuje okolnosti događaja i počinitelja.

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji priopćila je da je zgrožena tim primitivnim vandalskim činom koji je za namjeru imao obezvrijediti spomenik poginulim hrvatskim vitezovima, a preživjele uvrijediti znakom i simbolom crvene zvijezde petokrake pod kojim se razarala Hrvatska i pod kojim su ubijani oni čija imena se nalaze na devastiranom spomeniku.

Spomenik je podignut u čast žrtve 74 poginula hrvatska branitelja s područja Dubrave, među kojima je i ime Pavla Spudića, poginulog hrvatskog dragovoljca branitelja Vukovara, navodi udruga.

U toj udruzi smatraju da se zbog kontinuiranog kršenja Deklaracije o Domovinskom ratu moraju odrediti kaznene sankcije u izmjenama Kaznenog zakona.

„Zahvaljujući pobjedi i žrtvi naših hrvatskih ratnika dužnost nam je zaštiti čast i ugled države za koju su dali svoje živote. Vjerujemo kako će i odgovorne osobe u nadležnim hrvatskim institucijama što prije reagirati ne samo otkrivanjem i procesuiranjem počinitelja ovakvih nedopustivih djelovanja nego i što prije reagirati te usvojiti izmjene Kaznenog zakona koje su neophodno potrebne“.

Udruga je navela da izražava sućut i dijeli bol s roditeljima i obiteljima poginulih koji sve češće moraju trpjeti takva poniženja.

Tekst: HINA

Foto:Mario ĆUŽIĆ/ilustracija

Leave a Reply