Puštanjem balona obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu s porukom “Ne želimo više raditi posao države”

Puštanjem balona obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu s porukom “Ne želimo više raditi posao države”

Puštanjem plavih balona u zrak na zagrebačkom Cvjetnom trgu u utorak je obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu, s porukom Saveza udruga za autizam Hrvatske: “Ne želimo više raditi posao države”.

“Želimo poslati poruku Vladi da nam je dosta puštanja balona i obećanja, želimo što skorija sustavna rješenja za osobe s autizmom i dostupnost usluga – od dijagnostike i zdravstvene skrbi, rane intervencije, primjerenog obrazovanja dostupnog u svim sredinama Hrvatske do cjeloživotne skrbi odraslih, jer život ne staje s 21. godinom kada naša djeca postaju odrasle osobe s autizmom”, poručila je predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske Lidija Penko.

Ne želimo raditi posao države, mi ukazujemo na problematiku i pokazujemo način rješavanja. Mi smo nadogradnja i korektiv sustava, ali ne možemo nositi sustav, istaknula je Penko.

U savezu cijelo vrijeme čekaju uspostavu dijagnostičkih centara u četiri najveća grada – Rijeci, Splitu, Zagrebu i Osijeku, gdje je taj centar krenuo, ali sporim koracima.

“Treba puno raditi na sustavnim rješenjima pa tražimo da tri resorna ministarstva – obrazovanje, zdravstvo i socijalna skrb sjednu za stol i funkcioniraju kao tri povezane tvrtke, koje su protočne u pružanju usluga, jer slaba suradnja i pitanje nadležnosti pojedinog resora nad pojedinom ustanovom blokira pružanje usluga”, rekla je Penko.

U Hrvatskoj 12.000 osoba s autizmom

Plave balone s natpisom “Autizam 12.000”, koliko je prema procjeni osoba s autizmom u Hrvatskoj, u zrak je na Cvjetnom trgu pustio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“Grad Zagreb je partner udruge i ljudi oboljelih od autizma i svake godine organiziramo taj dan da potaknemo ljude i pomognemo onima koji imaju tih problema da lakše žive, te da stvorimo Zagreb jednakih šansi za sve”, poručio je Bandić.

Predsjednica Vladina Povjerenstva za osobe s invaliditetom Marija Pletikosa rekla je da Vlada želi ojačati institucije i socijalne usluge kako bi se autistične osobe uključile u društvo. “Radimo na međuresornoj skupini i mogu najaviti da će u četvrtak tri ministra imati sastanak u vezi rješavanja važnih pitanja povezanih s autizmom”, kazala je Pletikosa.

Savez udruga za autizam Hrvatske koji okuplja 13 udruga članica već 11 godina obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Glavna skupština UN-a odabrala je za obilježavanje 2. travnja, čime želi skrenuti pozornost  javnosti diljem svijeta na sve veći problem tog složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Osim na štandovima postavljenim na Cvjetnom trgu, Savez je središnje obilježavanje organizirao u Kinu Europa, gdje je prvi put javno predstavio edukativni program i film “Tri koraka – priđi, pitaj i pomozi”. Predstavljena je i publikacija “Autizam: Vodič za roditelje i njegovatelje”.

Tekst: HINA

Foto: Mario ČUŽIĆ

Leave a Reply