ŽAR PTICA: Durica, otvara Naj, naj festival

ŽAR PTICA: Durica, otvara Naj, naj festival

Predstavom “Durica – male ljubavi” u srijedu, 4. travnja u Gradskom kazalištu Žar ptica otvara se 18. međunarodni Naj, naj, naj festival tijekom kojega će biti izvedeno četrnaest predstava.

Osim “Durice” Ivice Bednjanca i Dunje Fajdić u režiji Renate Carola Gatica i izvedbi kazališta domaćina festivala, zagrebačkoj publici u pet festivalskih dana, do 8. travnja, predstavit će se još devet hrvatskih kazališta iz Zagreba, Osijeka, Čakovca, Zadra, Virovitice i Siska te kazališta iz Rusije, Španjolske, Srbije i Italije, najavljeno je iz kazališta Žar ptice.

U srijedu su na rasporedu još i predstava “Bijeli jelen” DK B. Mihaljevića iz Osijeka, koja se izvodi u kazalištu Trešnji, a u večernjem programu Kazalište Boško Buha iz Beograda u KUC Travno izvest će predstavu “Pepeljuga”.

Drugoga dana festivala u KNAP-u će biti izvedena koprodukcijska predstava Kazališne družine Pinklec iz Čakovca i LOFT-a “S razlogom”, popodne je na programu predstava GK Trešnje “Zora riđokosa”, a navečer u GK Žar ptici gostuje Kazališna družina Pinklec s predstavom “Preko sedam mora, preko sedam gora”.

U petak će nastupiti Dom kulture Kristalna kocka vedrine s predstavom “Tko nema u vugla, googla”, koja će biti izvedena u GK Žar ptici. U popodnevnom terminu na rasporedu je predstava “Pinokio” kazališne družine Roseland musical iz Barcelone, a predstava se izvodi u ZKM-u. Navečer će u Zagrebačkom plesnom centru državno kazalište za djecu iz Sankt Peterburga Theatre at the Narva Gates izvesti predstavu “Karnevalski duh”.

Predzadnjega dana festivala, u subotu, 7. travnja, na rasporedu su “Čamac i mjesec” talijanskoga kazališta La Baracca – Testoni Ragazzi, koja se igra u Žar ptici, “Alisa u zemlji čudesa” ZKM-a i “Nevidljiva”, koprodukcijska predstava Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar u Trešnji.

Zadnjega festivalskog dana Kazalište Prijatelj izvest će predstavu “Priča o bogici” u GK Žar ptica, a navečer će, nakon svečanoga zatvaranja festivala i dodjele nagrada biti izvedena predstava “Ezop: basne”.

Sve predstave pratit će Stručni ocjenjivački sud u kojemu će biti dramska umjetnica Marija Sekelez, kazališna kritičarka Nina Ožegović i redateljica Slađana Kilibarda.

Najboljima u 10 kategorija na zatvaranju Festivala dodjelit će se nagrade Zlatne Žar ptice.

Festival. osnovan 2001. s namjerom da djeci Zagreba daruje najbolje predstave za proljetne  školske praznike, u proteklih 17 godina godina postao je renomirana kazališna manifestacija na kojoj je ukupno 251 predstavu pogledalo više od 70 tisuća gledatelja.

Predstave se tijekom pet festivalskih dana izvode u tri termina (u 11, 17 i 19 sati). Sve su predstave besplatne, a ulaznice se preuzimaju 1 sat prije početka predstave, na blagajnama kazališta gdje se predstave izvode.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ilustarcija

 

Leave a Reply