SAŠA MOLAN: Zagreb stagnira, ne razvija se i projekti se slabo realiziraju

SAŠA MOLAN: Zagreb stagnira, ne razvija se i projekti se slabo realiziraju

Gradski SDP sazvao je konferenciju za novinare uoči 10. sjednice Gradske skupštine, na kojoj je  ocijenio  da izvješće, koje je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dostavio Skupštini na zahtjev Kluba SDP-a, govori da je stanje u Zagreb u krizi i za takvo stanje optužili su koaliciju HDZ-a, Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti i Neovisnih za Hrvatsku, koja, tvrde, radi samo u svom interesu.

“Dosad smo uvijek govorili da Zagreb stagnira, da se ne razvija i da se projekti slabo realiziraju. Kada se uđe u dubinu izvješća o radu gradonačelnika za drugu polovicu 2016. i cijelu 2017., moramo zaključiti da je stanje gore nego smo dosad tvrdili i da je Zagreb u krizi”, kazao je na konferenciji za novinare uoči sjednice Gradske skupštine koja će se održati 22. ožujka, v.d. predsjednik zagrebačkog SDP-a Saša Molan.

Ustvrdio je da je koalicija HDZ-a, Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti i Neovisnih za Hrvatsku dovela Grad u krizu. “Koalicija radi u svom interesu, zadovoljavajući stranačke interese i potrebe, a vrlo malo toga se realizira vezano za potrebe građana”, kazao je.

Molan je ocijenio je da je Grad bez vizije i strategije, nema kvalitetnih dokumenata te da se projekti recikliraju i ponavljaju, a realizacija je nikakva.

Naveo je da izvješće o realizaciji projekata i programa iz prošle godine govori da je 20 posto manje realizacije nego je planirano vezano za komunalnu i prometnu infrastrukturu. Dodao je da je postotak vezan uz program izgradnje društvenih objekata još gori, 52 posto. Od 229 milijuna kuna koliko je bilo planirano, po izvješćima je, kaže, realizirano 120 milijuna kuna.

SDP-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Matej Mišić odbacio je navode skupštinske većine kao i gradonačelnika da je prijedlog SDP-a o uvođenju izvannastavne aktivnosti “Građanski odgoj i obrazovanje” u sve osnovne škole kojima je osnivač Grad Zagreb, neusklađen sa zakonom i Statutom Zagreba.

Prijedlog koji su uputili je, kaže, preslikani prijedlog koji se već dvije godine provodi u Rijeci, a posljednju godinu dana u desetak jedinice lokalne i područne samouprave.

“Samim time uzimati argument protiv građanskog odgoja da nije usklađen sa zakonom je suprotno zdravom razumu i nepoštivanje jedinica lokalne samouprave koje navedeni program već provode. Očito je da u skupštinskoj većini ne postoji politička volja za širenjem mogućnosti izvannastavnih aktivnosti djeci u petom i šestom razredu osnovnih škola”, ustvrdio je.

Mišić je netočnim ocijenio podatke iz izvješća Holdinga vezano za sudske sporove koje su pokrenuli zaposlenici te tvrtke oko nepotpune isplate božićnica. Prema izvješću Holdinga, pokrenuta su 894 sudska spora, a Mišić kaže kako navedeni podaci nisu točni jer obuhvaćaju samo zaposlenike Holdinga, ali ne i podatke trgovačkih društava zagrebačkog Holdinga kao i onih u vlasništvu Grada.

“Zbog očite neodgovornosti gradonačelnika pokrenute su tisuće sudskih sporova. Ne samo da su nastale zatezne kamate, već i određeni sudski troškovi. U Gradu će nastati višemilijunska šteta i očekujemo od gradonačelnika da po hitnoj proceduri obavijesti zastupnike i javnost kako misli riješiti taj problem i spriječiti daljnje nanošenje štete”, kazao je.

Predsjednik Kluba SDP-ovih zastupnika Zvane Brumnić osvrnuo se na SDP-ov prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o odvodnji otpadnih voda, kojim se, kaže, ispravlja nepravda na način da se izjednače prava i obveze svih građana u pogledu korištenja vodnih usluga, što bi značilo da bi svako kućanstvo koje je priključeno na vodne usluge plaćalo istu cijenu.

Premda je cijena vodnih usluga za kućanstva bez odvodnje nešto niža nego za kućanstva s odvodnjom, ta razlika u cijeni nikako ne pokriva troškove pražnjenja i odvoza otpadnih voda. Time se građani, koji posjeduju nekretnine koje nisu u obuhvatu kanalizacijske mreže, upozorio je, stavljeni u izrazito nepovoljniji položaj u odnosu na građane koji imaju nekretnine u obuhvatu kanalizacijske mreže.

Brumnić je ocijenio da je gradonačelnikov prijedlog odluke o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada hvalevrijedan prijedlog, ali pitanje je, ističe, što se dosad čekalo i jesu li te mjere napravljene tako da će stvarno spriječiti odlaganje otpada.

Gradonačelnikov prijedlog smanjenja plaća pročelnicima i savjetnicima gradonačelnika i predsjednika Gradske skupštine komentirao je rekavši da Bandić očito smatra da njegovi suradnici ne rade dobro i želi smanjiti plaću, “što je legitimno, ali je sve ovo izvrdavanje procedure i poslovnika u Skupštini jer dobivaju po treći put prijedlog gdje se svaki put ispravlja za minimalni postotak”.

Tekst:HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/arhiva

Leave a Reply